Имотен магнат от Хонконг, който поддържа близки връзки със САЩ, твърди, че Вашингтон в крайна сметка ще съжалява, че води търговска война срещу Китай.

Настоящата политика на САЩ е късогледа и е обречена на провал, заяви пред CNBC Рони Чан, председател на Hang Lung Properties, която има търговски и жилищни комплекси в Хонконг, Шанхай и други градове в континентален Китай.

Според него действията на САЩ ще принудят Китай да се развива по начин, който в крайна сметка ще бъде срещу американските интереси.

Икономист: САЩ ще изгубят търговската война

Икономист: САЩ ще изгубят търговската война

Щатите са силно зависими от Китай, смята Стивън Роуч

"Ако ме питате кой е най-големият губещ в търговската война между САЩ и Китай, ще ви кажа, че това всъщност са Съединените американски щати", каза Чан, известен филантроп, чиято семейна фондация обеща да дари 350 млн. долара на Университета в Харвард през 2014 г.

Той смята, че търговията не е най-големият фактор за САЩ. По-скоро става дума за дългогодишната загриженост на Вашингтон за технологичното развитие на Китай, което може да се превърне във военна заплаха, включително в кибернетичната война.

"Яо Минг"

Но опитът да се възпрепятства това развитие, вместо да се поддържа влияние чрез сътрудничество - в области като космическите изследвания, суперкомпютрите и транспорта - всъщност има обратен ефект.

Джак Ма: САЩ ще е големият губещ от търговската война

Джак Ма: САЩ ще е големият губещ от търговската война

Липсва логика в налагането на толкова много мита, смята шефът на Alibaba

Такъв натиск "принуждава Китай да развива по-бързо технологията си", каза Чан.

В икономическата сфера търговската война подтиква Китай да увеличи международната употреба на своята валута - юана.

Според Чан китайската валута все още е далеч от амбиците да постави под въпрос глобалното превъзходство на американския долар, но юанът ще се използва все повече за уреждане на китайските търговски сделки, включително със страни като Русия и Иран.

Защо Китай всъщност може да спечели от търговската война със САЩ?

Защо Китай всъщност може да спечели от търговската война със САЩ?

Конфликтът с Вашингтон може да подкрепи развитието й в дългосрочен план, смятат експерти

Китайският търговски излишък означава, че Пекин има по-малко оръжия, за да отговори подобаващо на американските мита и ще понесе известни икономически щети, китайската икономика "може да издържи болката" предвид размера си.

"Днес Китай днес е Яо Минг", каза той, сравнявайки втората по големина икономика в света с високата китайска баскетболна звезда, която играеше за Хюстън Рокетс в НБА.

Чан заяви също, че САЩ може да "останат без избор, освен да работят с Китай не само на капиталовия пазар, но и по много други начини" и може да се стигне до следващата световна финансова криза, за да види Вашингтон, че се нуждае от сътрудничество с Пекин.