Москва е изпратила на САЩ повече от 40 писма за предполагаеми американски кибератаки върху държавни структури и системи на Русия, предаде Риа Новости, цитирайки заместник-външния министър Сергей Рябков.

"Понякога, но изключително рядко Америка ни отговаря. Тоест, може да се каже, почти никога американците не отговарят на нашите апели", коментира той.

Русия ли стои зад най-голямата кибератака в САЩ?

Русия ли стои зад най-голямата кибератака в САЩ?

Освен САЩ, Великобритания също обвинява хакерите на руските разузнавателни служби за голяма кибератака

Дипломатът подчерта, че наред с много други неща този въпрос е бил повдигнат по време на наскоро приключилата среща на върха в Женева. На нея е била повдигната темата за конкретна кибератака, ударила системата на здравеопазването в региона на Воронеж в русия", но отговор до днес няма. Русия смята този подход на Америка напълно неприемлив.

"САЩ по някаква причина вярват, че трябва да реагираме на всички техни твърдения и целия свят чува за тях. В същото време те просто не реагират на нашите молби за проверки, съзнателно не им обръщат внимание. Това е вредно и няма да доведе до никакъв напредък", допълни Рябков.

Байдън попита Путин ще хареса ли хакерска атака над руските тръбопроводи

Байдън попита Путин ще хареса ли хакерска атака над руските тръбопроводи

Американският президент предложи на руския си колега обща борба с киберпрестъпленията

Руският и американският президенти - Владимир Путин и Джо Байдън, се срещнаха в швейцарската столица на 16 юни. След проведени дълги преговори, те излязоха със съвместна позиция относно опасността от ядрена война. Както Москва, така и Вашингтон определиха диалога като конструктивен и позитивен.

По-късно високопоставен служител на американската администрация заяви пред репортери, че Белият дом е публикувал списък с 16 "неприемливи" сектора за кибератаки както от Русия, така и от САЩ. Прессекретарят на главата на руската държава Дмитрий Песков потвърди получаването на тази информация.

ФБР: Руски хакери стоят зад атаката срещу най-голямата компания за месо в света

ФБР: Руски хакери стоят зад атаката срещу най-голямата компания за месо в света

Това са групите REvil и Sodinokibi

В последно време Русия е обвинявана за повечето по-значими хакерски атаки по света. Последното подобно твърдение дойде от Полша, която по-рано този месец обяви, че висши политици и служители на страната са били обект на "широкообхватна" кибератака, която най-вероятно произхожда от Русия. Разследване на полски и "съюзнически" служби за сигурност е установило, че "кибератаката е извършена от територията на Руската федерация.