Япония е изправена пред един много сериозен проблем – липсата на работна ръка, породена от ниската раждаемост и застаряването на населението. В страната с най-голям дял на гражданите над 65-годишна възраст, все повече хора, прехвърлили седемдесетте, работят.

Властите там се опитват да подобрят условията за наемане на работа на здрави възрастни хора, които в момента не са особено добри. Причината за това се крие в политиката на компаниите и изключването на тази част от населението от пазара на труда, каквато е ситуацията и в САЩ, и в Европа.

В момента броят на японците над 65-годишна възраст е 7,3 милиона души. През 2050 г. обаче с удължаването на продължителността на живота жените на островната държава ще живеят средно до 90 години.

Ето по колко плащат в Япония за всяко новородено дете

Ето по колко плащат в Япония за всяко новородено дете

Раждаемостта в страната е нараснала за първи път за последните две десетилетия

Това, според някои експерти, прави възможно възрастта за пенсиониране да се измести напред, дори до 80 години.

В момента обаче заради дълбоката демографска криза в Япония, страната има най-големия брой възрастни работещи хора от развитите държави, показват данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирани от Independent.

И все пак има остра липса на работна ръка. Според прогнозите работната сила в Страната на изгряващото слънце ще намалее до 56 милиона души през 2030 г. от 64 милиона през 2014 г.