Руският милиардер Роман Абрамович изкупува недвижимите имоти на фалиралия турски бизнесмен Халис Топрак. През февруари, когато Топрак обяви продажбата на дома си в Лондон за $93 млн., Абрамович изяви готовност да го купи. Сега губернаторът на Чукотка размисля дали да купи също и палата на фалиралия банкер в Истанбул, който в каталозите на елитните недвижими имоти е означен като „Дворецът на лъва", информира руската бизнес медия ВЗГЛЯД.

Представителното жилище в Истанбул се оценява от собственика му на $150 млн. Ако сделката се осъществи и Абрамович заплати исканата сума, то аристократичната сграда с лице към Босфора ще заеме първо място в света сред жилищните сгради, продадени за рекордни суми на нови собственици.

Не е изцяло ясно дали Топрак е готов да се раздели с резиденцията си в Истанбул Ако сделката не се състои, то интересите на Абрамович могат да се насочат към друг елитен имот - сградата Ербилджин, също построена в района на Босфора. В рейтинга на недвижимите имоти той е от пета категория и стойността му се определя на $100 млн.

Банката на Халис Топрак банкрутира през 2001. Тогава бизнесменът остана да дължи на Спестовния депозитен застрахователен фонд $453 млн. Досега Топрак е изплатил едва 30 милиона. За да погаси задълженията си, той е решил да разпродаде имотите си в Лондон и в Турция. През февруари Абрамович взе решение да купи лондонския дом на турския банкер.

Въпреки това продажбата на недвижими имоти ще може да покрие само частично задълженията на банкера. Само 25% от получената от продажбата на лондонския дом сума ще отиде за погасяване на дълговете към TMSF, останалите средства ще бъдат предадени на другите кредитори на Топрак.

Макар и тиражирана в турските и руските медии, информацията за продажбата на „Двореца на лъва" и за интереса на руския милиардер не е потвърдена.

Абрамович вече се опитва през миналата година да купи от стоманения магнат Лакшми Миттал. къщата му в Лондон за $128 млн. В началото на 2007 се говореше, че Абрамович е готов да купи в Румъния имението на граф Цепеш, повече известно като замъка на граф Дракула.