И през август цените на жилищата във Великобритания продължават да намаляват натиснати от повишените изисквания и цени на ипотечните кредити, който доведоха до рекорден спад на продажбите на имоти на Острова.

Цените на британските жилища продължават да намаляват и през юли, като средните продажби на агенциите за недвижими имоти достигнаха рекордно ниско ниво.

Публикуваните днес от Кралския институт на лицензираните оценители (RICS) данни сочат, че броят на оценителите и брокерите, които заявяват, че цените на жилищата са намалели през август превишава този на отчитащите поскъпване с 81 процентни точки.

Това е трето поредно месечно забавяне на спада, като през юли съотношението беше минус 83.9 процентни, а през април рекордните минус 94.7 процентни точки, но все пак поевтиняването на цените на имотите във Великобритания продължава.

Всичките 12 региона включени в изследването на RICS показват негативен баланс през месеца, начело с Йоркшир и Хъмбърсайд и Източните Мидленди.

И в двата региона стойността на индикатора за цените на жилищата е минус 95, а в Лондон, най-добре представящия се регион е минус 70.

Средният брой на финализираните продажби от брокер на имоти през второто тримесечие пада с 40.4% на годишна база до едва 14.4, най-слабият резултат в историята на проучването, което се води от 1978 година.

Според публикувано на 4 септември проучване на най-големия ипотечен кредитор на Острова, Шотландската банка на Халифакс средната цена на британските жилища е намаляла през август с 12.7 на сто на годишна база до 174 178 паунда, което е най-голямо то намаление за последните 25 години.

Днес Греъм Бил изпълнителен директор на една от най-големите кредитни институции в ипотечния сектор на Острова заяви, че цените на британските жилища може да се понижат с 25% спрямо тяхната стойност от края на 2006 година.

Според неговата прогноза стойността на жилищата на 2.5 милиона души или 22 на сто от ползващите ипотечни кредити в Обединеното кралство, може да се окаже по-ниска от дължимата по ипотеката.

Бийл не очаква да види признаци на възстановяване на жилищния пазар до 2010 година.

Според него правителството или който и да е друг не може да направи нищо, за да предотврати корекцията в цените.

Той смята, че поемането на контрола над ипотечните компании Fannie Mae и Freddie Mac от американското правителство ще спомогне за възстановяване на доверието към финансовия сектор.

Това обаче няма незабавно да активизира жилищния пазар във Великобритания, въпреки че перспективите на Острова са силно свързани с тези на жилищния пазар в САЩ.