Цените на имотите в световен мащаб на големите жилищни пазари ще се покачат през следващите две години. Това ще се дължи на голямото търсене и на ограниченото предлагане, се казва в проучване на Reuters.

Цените на жилищата не отговориха на очакванията на анализаторите, които прогнозираха двуцифрен спад в началото на годината. в голяма част от пазарите цените на имотите ще приключат годината с ръст.

Покачването на цените ще продължи и през следващата година, както и в 2025 г., но по-високите лихвени проценти по ипотечните кредити и липсата на предлагане на жилища на достъпни цени ще ограничат това покачване.

"Цените не са паднали много, а на много пазари започват и да се покачват отново, което се дължи на факта, че наличните предлагани жилища са много малко" коментирай Лиам Бейли от Knight Frank.

По думите на експерта малко хора пускат имотите си за продажба на пазара в момента.

За пазари като САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Германия и Дубай цените ще покачат между 1,3% до 5% през 2025 г., докато оценките за Индия са цените да надхвърлят 7%.

 Първият спад на наемите на жилища от четири години насам идва в най-скъпия град в света

Първият спад на наемите на жилища от четири години насам идва в най-скъпия град в света

Тези, които сега плащат сериозни суми за наем на жилище, може би ще се откажат и ще търсят по-евтини варианти

Известен позитивизъм

71%, от експертите, които вземат участие в проучването, казват, че достъпността на жилищата за купувачите, които ще вземат участие за първи на пазара, ще се подобри през следващата година.

Средните цени на жилищата в САЩ се повишиха с 2,7% тази година се очаква повишение от 1,8% през 2024 г.

В Австралия се очакваше да нараснат с 8% тази година и с още 5% през следващата година. Цените на имотите в Нова Зеландия ще се повишат с 4% през следващата година и с 5% през 2025 г. в сравнение с очакваното повишение от 5% и 6% в проучване през август.

В Германия и Великобритания се прогнозира цените те да се покачат с около 2-3% през 2025 г.

В 94% от софийските квартали жилищата са надценени, а в 35% от тях са "крайно недостъпни"

В 94% от софийските квартали жилищата са надценени, а в 35% от тях са "крайно недостъпни"

Спад в цените на жилищата в София от 47% е нужен, за да се върне жилищният пазар отново към равновесие

Нажеженият канадски жилищен пазар по време на covid, където цените скочиха с около 50% по време на пандемията от коронавирус, се очаква да стагнира през 2024 г. и след това да се покачи с 3,3% през 2025 г.