От началото на 2020 г. в Германия влезе в сила нов финансов закон, с който се понижи лимита при закупуване на злато, над който купувачът не може да остане анонимен, пише Ронън Менли в нова статия за ZeroHedge. Той беше свален от 10 хил. евро до 2 хил. евро, а това е второто му значително понижаване в рамките на последните по-малко от три години.

Аргументът на властите е, че с новото законодателство ще се попречи на терористичните организации да се финансират лесно и ще се спре прането на пари. Интересното е, че в случая Бундестагът дори не въвежда законодателните промени заради Петата директива против прането на пари на Брюксел, тъй като в нея не се говори за благородните метали.

Ще има ли нова посока за валутния пазар и цената на златото?

Ще има ли нова посока за валутния пазар и цената на златото?

Инвеститорите оценяват първа фаза от сделката между САЩ и Китай

Всъщност тези, които страдат от законодателната реформа, не са "терористите", както обикновено, а нормалните немци, които искат да спестяват чрез физически актив, който доказано исторически носи висока доходност, а не в силно инфлираното фиатно евро. Жителите на страната традиционно предпочитат златото като спестовен актив и притежават общо 9 хил. тона от благородния метал по данни на Bullionstar.

Малко повече от половината или около 4925 хил. тона са под формата на златни монети и кюлчета, а повечето от останалото количество е във вид на златни бижута. Заради активното търсене на благородния метал не е учудващо, че в Германия се намира и един от най-добре развитите златни пазари на света, на който активно участват от банките, инвестиционните фондове и златните рафинерии, до дилърите, дистрибуторите и регионалните търговци.

Затова преди влизането в сила на законодателната реформа, която беше приета от Бундестага през ноември, германците буквално щурмуваха търговците на злато в страната. През декември лавиците в Pro Aurum и Degussa, които са сред най-големите вериги за благородния метал в Европа, са били изпразнени от всички предмети, които са продавали, а местното бизнес списание Börse Online посочи, че опашките от купувачи са се извивали по улиците.

Джон Рикард: Златото може да поскъпне до $14 000 долара за шест години

Джон Рикард: Златото може да поскъпне до $14 000 долара за шест години

В момента се наблюдава третият бичи пазар за последните 50 години, каза експертът

Естествено, купувачите са придобивали злато на стойност, по-ниска от тогава допустимия законодателен праг. "98,5% от потребителите искат да закупят злато за по-малко от 10 хил. евро, без да се регистрират. Малцина търсят бижута или други предмети за подарък", написа малко преди Коледа Die Welt, цитирайки мениджъра в Degussa в Кьолн Керстин Ботшек.

"Много служители на Pro Aurum в Мюнхен не могат да повярват на очите си. Опашката от чакащи купувачи се вие по тротоара пред сградата. В мразовитото време хората чакат, за да си купят благородни метали", посочиха в изявление от самата верига.

Мръзнещите хора по улиците на Германия не са терористи. Те просто искат да си осигурят финансовата стабилност в условията на финансовото фиаско, в което се впусна Европейската централна банка през последните вече повече от десетилетие, което е разумно действие.

Рекордьор от 2019-а: Златото не е било толкова скъпо от десетилетие насам

Рекордьор от 2019-а: Златото не е било толкова скъпо от десетилетие насам

За последните 12 месеца цената на благородния метал нарасна с 19%

А дали действителни терористи ще бъдат възпрени от мярката? Не. Преди две години Централният офис за разследване на финансовите транзакции в Германия е разследвал общо над 77 хил. съмнителни транзакции. От тях едва 175 са били свързани с благородни метали изобщо, което прави по-малко от 0,1% от всички разследвани случаи.

Същевременно вече държавата ще затегне още по-силно хватката си около индивидуалните спестители и ще знае точно къде е златото в страната. Може да звучи като антиутопия правителството да изземе спестяванията на населението, но не бива да забравяме, че точно това се случва в разгара на Голямата депресия в "страната на свободата" САЩ.

На 5 април 1933 г. президентът Франклин Делано Рузвелт подписва изпълнителна заповед 6102, която "забранява притежанието на златни монети, златни кюлчета и златни сертификати на територията на САЩ". Така населението е било принудено чрез закон да предаде на Федералния резерв златото си срещу фиксирана цена от 20,67 долара за тройунция. При този курс, ако в Германия се развие подобен сценарий през 2020 г. например, жителите на страната ще трябва да предадат спестяванията си при цена от малко над 350 евро за тройунция.