Доходите на (част от) пенсионерите ще намалеят след 1 юли, ако не се вземат предварително съответните мерки, стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на интервю по БНТ тази сутрин. Причината е, че т.нар. COVID добавка би трябвало да отпадне. А предвидената в средата на годината актуализация пенсиите, вероятно ще е с 6,1%, което няма да покрие добавката от 60 лева.

Министър Гьоков изрази мнение, че е било грешка добавката да е за всички пенсионери. Министърът все пак изрази увереност, че Националният осигурителен институт (НОИ) и Министерството на финансите ще намерят формула за актуализация на пенсиите, за да стигнат те нива, поне равни на тези с COVID добавката. За да се осъществи това, то трябва да бъде одобрено от парламента.

Социалният министър отново посочи, че за да има справедливост при изчислението на пенсиите трябва да се взимат доходите от по-късен период.

Нови пенсии от новата 2022 година - какво се променя в пенсионната система?

Нови пенсии от новата 2022 година - какво се променя в пенсионната система?

Нова минимална и нова максимална пенсия, както и някои други добавки

"Няма грешка, а неразбиране. Една институция като НОИ не може да прави грешки", каза министърът, като така обясни дебатите за размера на първите получени пенсии през новата година.

Въпреки обещаното, около половината пенсионери през януари не получиха доход, по-висок от този през декември. "Оставихме свръхочаквания в хората, включително с политическото говорене", допълни Гьоков.

Половината пенсионери са ощетени с по-малки суми за януари

Половината пенсионери са ощетени с по-малки суми за януари

С пенсиите за февруари грешката ще бъда компенсирана