Китай започва изграждането на наземни станции близо до Южния полюс, които ще се използват за контрол на спътници, предаде "Ройтерс". Комунистическата държава има голям брой подобни обекти по света, като официалното им предназначение е наблюдение на океаните, но някои наблюдатели се опасяват, че сателитите може да се използват и за шпионаж.

През 2020 г. именно заради геополитически "промени" шведска космическа компания отказа да продължи договора си с Пекин, в рамките на който подпомагаше изстрелвания и пренос на данни.

Рекорден брой космически изстрелвания: Китай и Илон Мъск с най-много

Рекорден брой космически изстрелвания: Китай и Илон Мъск с най-много

2022 г. е историческа за индустрията с цели 180 успешни старта

Новият проект на Антарктика е за около 6,5 млн. долара и ще е на територията на едната от двете китайски бази в района на ледения континент.

Към момента повече подробности не се съобщават.

Пекин се опитва да засили позициите си в сферата на международното корабоплаване и сателитните комуникации и метеорологични данни са от ключово значение за постигането на тази цел.

Китай изстреля 3 спътника на Земята - какво е предназначението им

Китай изстреля 3 спътника на Земята - какво е предназначението им

Изстрелването е осъществено от космодрума в Северозападна Индия

Не липсват и скандали - през миналата година Китай изпрати в Шри Ланка свой специално оборудван кораб за проследяване на ракетни пускове. Той акостира на пристанище, построено от фирма от КНР и това предизвика протестите на Индия, според чиито официални представители става дума за шпионска операция.