Водещият производител на телеком оборудване Nokia ще промени своята корпоративна идентичност за първи път от 60 години насам, като освен това има амбициозни планове за разрастване на пазарното си присъствие, съобщава "Ройтерс".

Вместо познатите букви и синия цвят, сега виждаме 5 различни форми, които заедно формират NOKIA, а цветовете варират според употребата на логото.

Не, не правим телефони

"Имаше асоцииране със смартфоните, а днес сме технологична компания, фокусирана към бизнеса", обясни пред агенцията изпълнителният директор Пека Лундмарк.

Nokia всъщност не прави смартфони от близо десетилетие. Мобилното подразделение на компанията доминираше пазара във времената преди iPhone, но след това трудно се адаптира към новите тенденции при смартфоните - управление на устройството изцяло през чувствителния на допир екран, използване на централизиран "магазин" за приложения и т.н.

A1 България избра Nokia за свой технологичен партньор за изграждане на 5G радиомрежа

A1 България избра Nokia за свой технологичен партньор за изграждане на 5G радиомрежа

A1 България е първата компания в света, която тества новото решение на Nokia Compact Active Antennas в своята мрежа

Опитите да се приспособи старата операционна система Symbian към новите времена удариха на камък, а точно когато изглеждаше, че компанията има нова добра алтернатива в лицето на проекта MeeGo, тогавашният изпълнителен директор (и бивш служител на Microsoft) Стивън Елоп обяви, че Nokia ще използва Windows Phone. Мобилната операционна система на MS имаше потенциал, който обаче така и не се реализира, а междувременно пазарният дял на Nokia се стопи.

Nokia оставя без работа 10 000 служители, за да навакса в 5G състезанието

Nokia оставя без работа 10 000 служители, за да навакса в 5G състезанието

Компанията иска да увеличи инвестициите си в изграждането на мрежите от ново поколение

Microsoft купи Nokia Mobile през 2014 г., но и това не донесе резултат и няколко години по-късно серията Lumia прекрати съществуването си. Днес компанията HMD лицензира бранда Nokia за мобилни телефони и таблети, които поне на този етап се правят в Китай. Пак там се правят и други продукти, на които пише Nokia без да имат общо с компанията, като например телевизори, лаптопи и слушалки.

5G бизнес ръст

Останалата част от Nokia - бизнесът с оборудване за телекоми, се развива стабилно. Лундмарк иска да надгради и една сфера, която е по-слабо застъпена към момента: b2b извън сделките с оператори. 5G дава големи възможности в тази посока чрез частните мобилни мрежи от пето поколение, които дават висока скорост, ниско времезакъснение, безкомпромисна сигурност и добър обхват на голям периметър за приложения като "умните" заводи.

"Имахме много добър 21-процентов ръст при бизнес клиентите през миналата година. Това са около 8% от от нашите продажби или приблизително 2 млрд. евро. Искаме този процент да стане възможно най-бързо двуцифрен", коментира босът на Nokia.

Google ще произвежда Pixel телефоните си в стар завод на Nokia във Виетнам, за да избегне митата на Тръмп

Google ще произвежда Pixel телефоните си в стар завод на Nokia във Виетнам, за да избегне митата на Тръмп

Това обаче не е единствената причина за промяната

Компанията иска да се наложи и при автоматизацията на процеси и при центровете за данни, като "Ройтерс" отбелязва, че това означава предстоящи сблъсъци с гиганти като Amazon и старите познайници от Microsoft.

Насочването към нови сфери е закономерен ход за Nokia. След първоначалния голям ентусиазъм около 5G мрежите, търсенето на оборудване намалява - телекомите в развитите странни се въздържат от мултимилионни инвестиции при несигурната икономическа ситуация, а и все още не се вижда наистина ярко приложение на технологията от гледна точка на потребителите.

Така конкурентът на Nokia Ericsson се наложи да съкрати 8500 служители по-рано през тази година.