Активни потребители групираха периодите от годината, в които търговците обичайно предлагат най-различни намаления, акции и промоции. Ето какви са възможностите, в които да посочим изгодни времеви периоди, както и най-типичните процентни отстъпки, от които можем да се възползваме.

Стоки със сезонни намаления

Климатици

Очаквано климатиците поддържат най-високи цени през лятото, есента и зимата. Не така обаче стоят нещата в периода между февруари и юни. С идването на пролетта температурите се повишават, хората започват да прекарват все повече време навън и, естествено, търсенето на климатици спада. Точно тогава и търговците предоставят отстъпки в порядъка на 5 до 15%.Бонус може да бъде и безплатният монтаж, за който цените започват от около 200 лeвa.

Градинско оборудване

Промоциите на градинско оборудване започват в началото на август. В този период повечето домакинства, търсещи такава стока, вече са напазарували необходимите им неща на редовна цена.

Август и септември са месеците, в които може да обърнем повече внимание на пазара на градинско оборудване, ако търсим изгодна покупка. Търсенето спада, а търговците опитват да разчистят останалата стока, предлагайки отстъпки от 10 до 30 на сто.

Летни дрехи и обувки

Краят на август и началото на септември е времевият период, в който може да попаднем на най-големите разпродажби на летни дрехи. Търговците се стремят да разчистят място за новото зареждане на подходящи есенни и зимни дрехи и обувки. В този период може да попаднем на отстъпки от порядъка на 20 до 50 на сто. В самия край на лятото пък не е изключено и да намерим дрехи, които са с 60-70% по-евтини от оригиналната им цена.

Зимни дрехи и обувки

Тук отново здравата логика ни води към извода, че няма да открием големи промоции в началото на зимния сезон, ако търсим именно зимни дрехи и обувки.

Изгодното време да напазаруваме евтино въпросните стоки е в краят на януари и началото на февруари. В този период отново може да попаднем на отстъпки от 20 до 50 на сто.

Автомобилни гуми

Автомобилните гуми, летни, зимни или всесезонни, са една от стоките, които неминуемо задържат цената си целогодишно.

Ако все пак решим да опитаме да открием изгодна оферта за зимни или летни гуми, то подходящият момент би бил преди началото на най-горещия и най-студения сезон от годината. Април месец е времето, в което можем да открием летни гуми на малко по-достъпна цена, като тогава търговците предлагат отстъпки от 10 до 15 на сто. Подходящият месец за пазаруване на зимни гуми е октомври, като отново, с малко повече късмет, ще намерим гуми с 10-15% надолу.

Китайски строителен гигант пуска промоция на евтини жилища. Какво цели?

Китайски строителен гигант пуска промоция на евтини жилища. Какво цели?

Празничната акция може да й помогне за излизане на борсата

Смартфони

За добро или не - смартфоните вече са неизменна част от ежедневието ни. Тук трудно може да определим точен времеви период от годината, в който е най-изгодно да си купим ново устройство, но все пак има моменти, в които можем да попаднем на изгодна покупка.

Ако държим на най-новия модел от дадена марка смартфон, то може да си закупим такъв по време на предварителните поръчки. Тогава търговците предоставят отстъпка от 5 до 10% за най-напористите си клиенти и почитатели на дадена марка.

Ако все пак не ни е приоритет да притежаваме най-нов модел смартфон, то изгодно можем да закупим такъв при излизането на пазара именно на новите модели. Тогава, цените на старите респективно пада, като можем да попаднем на отстъпки от 10 до 30% за по-старите модели, макар чисто нови. Колкото повече остарява даден модел, толкова по-ниска е и цената му. Това, разбира се, важи и за други произведения на технологиите.

Хотелски нощувки

Най-изгодните нощувки в хотел може да открием на местата, където в момента няма голяма заетост и наплив на туристи. Пример за това могат да бъдат хотели по морето през студените или преходните сезони на годината.

Друг вариант е да потърсим новооткрити хотели. В този случай хотелиерите, в опит да привлекат гости и да дадат старт на развитието на хотела, предлагат отстъпки от порядъка на 10-30% за нощувка.

Google пуска на промоция смартфони Nexus покрай Св. Валентин

Google пуска на промоция смартфони Nexus покрай Св. Валентин

Намалението в цената за Европа е по-голямо, отколкото в САЩ

Ски и сноуборд екипировка

Ако искаме да се възползваме от изгодна покупка на ски и сноуборд екипировка, то това можем да сторим в периода от началото на март до август. Търговците разчистват складовете в този период, зареждат новата стока и организират промоции, за да могат все пак да реализират продажби в топлото време. При добра проверка на пазара, можем да се натъкнем на отстъпки от 10 до 50 на сто.

Матрак

Новите модели матраци излизат на пазара в месеците април и май. Малко преди това, търговците следва да разчистят място за зареждане на новите модели. Това е и изгоден момент да се възползваме от отстъпка за матрак от порядъка на 10-40%, като е възможно да намерим изгодни оферти от март до май.

Фитнес оборудване

Януари месец е подходящото време да си напазаруваме фитнес оборудване. А за комерсиалните фитнеси и залите, търговците привличат клиенти и отговарят на търсенето в този период като предлагат отстъпки от 10 до 30 на сто.

Ученически принадлежности

Ако искаме да хванем достъпни цени, когато търсенето е все още слабо, то това може да сторим в периода от юли месец до началото на август. Тогава масово все още мислите са насочени към оползотворяването на лятната отпуска, а децата не са започнали да отброяват дните до започване на училище. Това е и подходящ момент да се натъкнем на ученически принадлежности с отстъпки от 10 до 30 на сто.

Празнични намаления

Трудно е да определим каква би била процентната отстъпка за продуктите участващи в дадена промоция, но със сигурност можем да се натъкнем до отстъпки от порядъка на -70 процента.

Без промоции в руските магазини

Без промоции в руските магазини

Досега руснаците са купували половината от стоките с отстъпки

Черен петък

Черният петък традиционно се провежда в четвъртия петък на месец ноември. Иначе казано - ден след Деня на благодарността в САЩ.

Черният петък вече е познат на по-голямата част от българското население и със сигурност на мнозинството от търговците. Това е удобен момент за тях да разчистят старата стока с големи намаления, както и да опитат да привлекат нови клиенти.

Великден

Периодът около Великден също е известен с отстъпките на различни стоки, които търговците предлагат. Процентните остъпки и разнообразието на стоки с намаление тук трудно достигат нивата на Черен петък. Все пак си заслужава да отделим време, за да проучим пазара, ако искаме да спестим пари за небходимите ни покупки.

Свети Валентин

Празникът на любовта е удобен празник, в който да огледаме пазара за намаление на бижута; бутикови дрехи; бонбони; промоционални оферти за почивки; самолетни билети и всичко друго, което заобикаля любовта между двойките.

Коледни и новогодишни промоции

Когато говорим за празнични намаления, няма как да не споменем коледните и новогодишни празници. 

Както и по време на Черния петък, по това време от годината започват да ни заливат с реклами за различни отстъпки. Сега е много удобен момент да разгледаме пазара във всички посоки, тъй като можем да се натъкнем на добри оферти за почти всякакви стоки.

Last-minute е разпространен термин описващ модел, при който търговците на дадена услуга, обявяват промоционални цени. От "last-minute" можем да изходим, че това се случва в диапазона около крайния срок за покупка на дадената услуга. На български можем да го преведем като покупка в последния възможен момент. Важното за нас, разбира се, е тази покупка да е изгодна.

Най-често този тип покупки можем да реализираме, когато става въпрос за хотели, самолетни билети, круизи и пътуване, което се организира от туристическа агенция. Трябва да имаме предвид, че рядко има опция за възстановяване на парите, които сме дали, когато се възползваме от такъв тип промоционална покупка.