За разлика от много други страни Индонезия планира да започне масови имунизации срещу COVID-19 с приоритет върху хората в трудоспособна възраст, а не първо при най-възрастните хора. Целта на този план е по-бързо достигане на стаден имунитет и съживяване на икономиката.

Държави като САЩ и Великобритания например, които вече са започнали ваксинации, дават приоритет на възрастните хора, които са по-уязвими към респираторните заболявания, пише Reuters.

Защо ще се ваксинират първо хората между 18-59 години?

Индонезия планира да започне масови имунизации с ваксина, разработена от китайската Sinovac Biotech. Според властите все още няма достатъчно данни за ефикасността на ваксината при възрастни хора, защото в хода на клиничните изпитвания в страната участват само хора на възраст между 18 и 59 години.

Докато Великобритания и САЩ започнаха ваксинацията с разработени от Pfizer - BioNTech ваксини, за които се смята, че резултатите са добри при хора от всички възрасти, засега Индонезия има достъп само до ваксината Sinovac.

Страната е сключила сделка за доставка на 125,5 милиона дози CoronaVac на Sinovac. Първата партида от 3 милиона дози вече в Индонезия.

Доставките на ваксината на Pfizer за страната вероятно ще започнат едва през третото тримесечие, а ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет, ще започне да се разпространява през второто тримесечие.

Според професора по инфекциозни болести в Австралийския национален университет Питър Колиньон стратегията на Индонезия може да забави разпространението на болестта, въпреки че може и да не повлияе на статистиката за смъртност.

"Подходът на Индонезия, който е различен от тези на САЩ и Европа, е ценен, защото ще ни покаже дали ще има по-различен ефект в страната."

"По-младите работещи хора обикновено са по-активни, по-социални и пътуват повече, затова стратегия би трябвало да намали разпространението по-бързо отколкото ако се ваксинират първо възрастните хора", казва професор Дейл Фишър от медицинското училище Yong Loo Lin в Националния университет в Сингапур.

Ще се постигне ли по-бързо стаден имунитет?

Като ваксинират първо по-социално и икономически активни групи, индонезийските власти се надяват, че може бързо да се достигне стаден имунитет.

Според министъра на здравеопазването на Индонезия Буди Гунади Садикин страната трябва да ваксинира 181,5 милиона души, или приблизително 67% от населението си, за да достигне стадният имунитет. За целта трябва близо 427 милиона дози, ако се изискват двойни ваксинации.

Някои експерти все още казват, че са скептични относно постигането на стаден имунитет. Според тях трябва да се направят повече изследвания, за да се установи дали ваксинираните хора могат да предадат вируса.

Индонезия изпадна в първата си рецесия от 22 години насам

Най-голямата икономика на Югоизточна Азия изпадна в първата си рецесия от 22 години насам

За последен път страната изпадна в рецесия по време на азиатската финансова криза от 1998-а

Според икономисти успешната програма за ваксинация, обхващаща около 100 милиона души, ще помогне за ускоряване на икономиката.

Икономистът от Bank Mandiri Фейсал Рахман смята, че възрастовата група от 18 до 59 години има по-голяма нужда от потребление, в сравнение с другите групи.

"Те биха могли да ускорят икономическото възстановяване по-бързо. Потреблението на домакинствата допринася за повече от 50% за икономиката на Индонезия", казва той.

Пандемията донесе на най-голямата икономика в Югоизточна Азия, първата рецесия от повече от две десетилетия през миналата година, като правителството изчисли свиване от около 2,2%.