Бразилецът Айке Батиста със сигурност ще остане в историята, като един от най-печалните образи в историята на милиардерите.

Състоянието на бразилския петролен магнат, падна от 34 млрд. долара до отрицателна стойност в размер на минус 1.2 милиарда долара само за три години.

Казано по друг начин, той е загубил над 35 милиарда долара...

Някога известен като най-богатият човек в Бразилия, Айке Батиста заяви, че дължи над 1 милиард долара, преди две години.

Полицията в Рио де Жанейро конфискува през 2015-та година шест автомобила, компютри, мобилни телефони и часовници от бизнесмена, както и кеш в размер на 32 500 долара.

Интересен е фактът, че през 2011 г., Батиста заяви, че скоро ще стане най-богатият човек в света. Вместо това обаче, той достигна до дъното, а акциите на основната му компания OGX достигнаха до нулево ниво.

Разбира се, има и други случаи на огромни по размер загуби, реализирани от милиардери. Изразени в долари има няколко случая, при които милиардери са губили повече. При тях обаче, загубилите ги са успявали да ги възстановят с течение на времето.

През 1999 г., когато цената на акциите на Microsoft пада, състоянието на Бил Гейтс намалява с близо 40 млрд. долара.

Хазартният бос Шелдън Аделсън също се доближава до загуба като тази на Батиста. Стойността на инвестициите му намалява с около 30 млрд. долара през 2008 г., изтривайки 93% от богатството му на хартия.

Тогава дори се налага Аделсън да даде на компанията си Las Vegas Sands кредит в размер на 1 млрд. долара от своите лични средства, за да не фалира. Когато обаче цената на акциите се възстановява, същото се случва и със състоянието на Аделсън.

Индийският стоманен магнат Лакшми Митал успява да изгуби около 32 млрд. долара на хартия (защото не материализира загубата) по време на финансовата криза. Неговото състояние обаче също се възстанови доста бързо, след като световните пазари и цената на стоманата, тръгнаха нагоре.

В процентно изражение също има един милиардер, който е губил повече пари от Батиста. Ирландският строителен предприемач Шон Куин успява да стигне от състояние в размер на около 6 млрд. долара до фалит само за няколко години.