Роналд Уейн, съосновател на Apple, взема може би най-лошото бизнес решение в историята - да продаде 10% от акциите си само за 800 долара през 1990 г. Една година по-късно приема окончателните $1500 (еквивалентни на $8000 през 2023 г.), за да се откаже от евентуални бъдещи искове срещу новосъздадената Apple, пише Greek Reporter.

Пазарна капитализация на Apple в момента е около 2,9 трилиона долара, което я прави най-голямата компания в света в това отношение. Всеки, който държи дори един процент дял от компанията, би имал 29 милиарда долара в момента.

По време на основаването на компанията Уейн е на 42 години, докато останалите съоснователи Стив Возняк и Стив Джобс са на около двадесет.

Да си купиш износените сандали на Стив Джобс за $218 000: един необичаен търг

Да си купиш износените сандали на Стив Джобс за $218 000: един необичаен търг

Сумата е била изненадваща дори за организаторите

На Уейн били поверени машиностроенето и документацията, именно той прави първото лого на компанията - Исак Нютон, който яде ябълка под дърво.

За да изпълни първия договор за The Byte Shop, който по това време е известен с това, че не плаща парите на своите доставчици Стив Джобс взел заем от 15 000 долара. Уейн обаче смятал, че той няма да получи парите си обратно.

По това време Уейн имал много активи, докато другите двама нямали какво да губят.  През следващите десетилетия Уейн многократно заявява, че не съжалява, че е продал дела си от компанията, тъй като според него е взел "най-доброто решение въз основа на информацията, налична по това време".

Той твърди, че наистина е вярвал, че предприятието на Apple ще бъде успешно, но в същото време може да има значителни неравности по пътя и не можел да рискувам. "Вече имах доста нещастен бизнес опит. Остарях твърде много, а тези двама мъже бяха вихрушки. Беше като да хванеш тигър за опашката. Не можех да се справя с тези момчета".

Въпреки че в един момент Apple се превръща в най-ценната компания в света, Уейн казва, че като се имат предвид рисковете и стреса от оставането в Apple, той "вероятно щеше да стане най-богатият човек в гробището".

Най-добрите уроци, които Мъск, Гейтс и Тим Кук научиха от Стив Джобс

Най-добрите уроци, които Мъск, Гейтс и Тим Кук научиха от Стив Джобс

Ето какво споделят някои от най-добрите предприемачи, които са се учили от технологичния гений