Технологичният предприемач Илон Мъск има състояние от повече от 20 млрд. долара. То до голяма степен се дължи на производителя на електромобили Tesla, публично търгувана компания с пазарна стойност от 57 млрд. долара, и компанията, произвеждаща ракети за многократна употреба SpaceX, която се оценява на 20 млрд. долара.

Но Мъск твърди, че самият той не инвестира на фондовия пазар. "Мисля, че вероятно едно от най-големите недоразумения е, че всъщност аз не съм инвеститор", каза Мъск по време на скорошно технологично събитие.

"Понякога хората мислят, че съм инвеститор или че инвестирам в някакви неща. Всъщност не инвестирам в нищо. Всъщност единствената обществена собственост, която притежавам, е Tesla", обясни предприемачът.

Въпреки че автомобилната компания не е печеливша и многократно пропусна производствените си цели, през февруари тя обяви резултатите от четвъртото тримесечие, които надхвърлят очакванията на експертите, а приходите й достигат 3.29 млрд. долара.

Мъск притежава около 20% от акциите й. Най-голямата собственост на предприемача след Tesla е в частната компания SpaceX.

Въпреки слуховете, той не инвестира в криптовалута. "Буквално не притежавам никаква криптовалута, с изключение на 0.25 биткойна, които един приятел ми изпрати преди много години", написа Мъск в профила си в Twitter.

Стратегията на Мъск да инвестира само в компании, които сам е изградил, е в съответствие с нещо, което легендарният инвеститор Уорън Бъфет често съветва: "Има една инвестиция, която заменя всички останали: инвестирайте в себе си".

Все пак, ако искате да инвестирате на пазара, експерти като Бъфет препоръчват да започнете с евтини индексни фондове, за да разпределите парите си в разнообразна кошница от компании.

"Непрекъснато купувайте евтини индексни фондове от S&P 500. Мисля, че това е нещото, което има най-голям смисъл практически през цялото време", съветва милиардерът.