USM Holdings Ltd, чийто мажоритарен собственик е най-богатият руснак - милиардерът Алишер Усманов е прехвърлил контролните пакети на свои стратегически предприятия под руска юрисдикция, съобщават от холдинга, цитирани от РИА Новости.

Тези действия са свързани с обявения от президента Владимир Путин курс към деофшоризация на руската икономика и въведените в Данъчния кодекс промени, отнасящи се до облагането на печалбата на чуждестранните компании, отбелязват от USM Holdings.

В резултат на серия сделки за преструктуриране на активи на групатаUSM контролните пакети на ОАО "Мегафон" и ОАО "ХК "Металлоинвест" преминават във владение на ООО "АФ Телеком Холдинг" и ООО "ЮСМ Металлоинвест" съответно. Транзакциите са направени в рамките на една група лица.

ОАО "Мегафон" е един от водещите руски телекомуникационни оператори, обслужва повече от 71 млн. абоната във всички руски региони, а така също и в Абхазия, Южна Осетия и Таджикистан.

"ХК Металлоинвест" е най-голямата желязно-добивна компания в Руската федерация. Тя притежава едни от най-големите в света запаси от желязна руда и е глобален лидер в производството на определени продукти в бранша.