От днес 21 октомври Русия налага нова забрана върху вноса на храни от Европейския съюз, съобщиха от руската служба по контрол на храните "Росселхознадзор", цитирана от fermera.bg.

Поредното вето се отнася за животински и птичи мазнини и субпродукти, в които при проверки руските власти са често са установявали забранени вещества, вредни за здравето.

В новия забранителен списък влизат мас, птичи мазнини, изрезки от едър рогат добитък и свине, които е забранено да се използват за хранителни цели. Фуражните брашна, които се изработват от такива субпродукти, също няма да се приемат.

Ограничението няма да действа за пратки по договори, отпътували преди 21 октомври и пристигнали на руската граница преди 26 октомври.

От руската служба обясняват, че преди да бъде взето това решение, са проведени редица разговори с отговорни експерти от Европейската комисия по здравеопазване и защита на потребителите. След като руската страна не е получила гаранции от Евросъюза, че вносът на тези вещества ще се прекрати, е последвала реакция срещу този внос.

До този момент проблеми с вноса на подобна продукция е имало от Австрия, Унгария, Германия, Дания, Италия и Полша, в чиито пратки били засичани бактерии на листерия и салмонела, както и съдържание на олово, тетрациклин и кадмий.
Тъй като Русия не може да наложи забрана върху отделните държави, затова федерацията налага ветото върху целия внос от ЕС.