Налице са всички предпоставки за получаване на европейска подкрепа за построяване на газов хъб в България, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за БНТ.

Борисoв свиква група на високо равнище за газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа.

„С изграждането на газов хъб България и Европейската общност ще спечелят сигурност на доставките. Това е най-голямото предизвикателство, което стои пред нас и най-голямата победа ще бъде сигурността на доставките, чрез диверсификация, както на източниците, така и на маршрутите", добави министърът на енергетиката.

По думите й източниците могат да бъдат различни: „Както знаете изключително много се разчита на доставките по южния газов коридор и доставките от Азербайджан. Наред с това много съществен напредък беше отбеляза във връзка с изграждането на интерконекторните връзки. Много съществен е и нашият напредък за изграждането на интерконекторът Гърция - България. Почти на финала е интерконектора с Румъния".

Петкова подчерта, че за целта ще се наложи рехабилитация на газовата инфраструктура в страната и изграждане на нови газопроводи с дължина 845 км.