Втората по големина швейцарска банка Credit Suisse, предупреди инвеститорите да очакват спад в печалбата за четвъртото тримесечие със 72%, както и отписани активи на стойност $1.2 млрд. свързани с ипотечната криза на американския пазар.

Нетните приходи на финансовата институция са паднали до едва $1.22 млрд. през последните три месеца на годината, в сравнение със същия период година по-рано, когато те са били $4.25 млрд. Прогнозите на анализаторите бяха за $1.3 млрд., което за съжаление не можа да се изпълни.

Загубите от кризата на ипотечния пазар за Credit Suisse, не са толкова големи както на прекия им конкурент UBS, които отписаха активи за $14 млрд., но са в по-лошо положение от „отличника" Deutsche Bank, отписал активи за едва $64 млн. Общите загуби за големите световни банки, се изчисляват на близо $145 млрд.

За цялата година, приходите на банката са паднали с 13% до $8.55 млрд., като от компанията заявиха, че очакват кредитната криза да продължи да измъчва финансовите институции поне в краткосрочен план. „Банката ни остава в добро финансово състояние, а ликвидността не представлява проблем", коментирал е изпълнителният директор на институцията.  

Припомняме, че от Credit Suisse обявиха за готвено съкращение на 500 работни места миналия месец, с което трябва да се съкратят разходите. Съкратените служители ще са главно от инвестиционния отдел на банката. Същевременно обаче, компанията е решила да разшири отдела си за частно банкиране с нови 1000 служителя до 2010 г., тъй като интересът към тази VIP услуга нараства лавинообразно.

В началото на европейската търговия, акциите на компанията се оцветиха в червено, като в момента падат с 1.7%, в съзвучие с основния швейцарски индекс, който също е надолу с 0.04%.

*Q4 - (Fourth quarter) - четвърто тримесечие