Българските пенсионери са принудени да работят при условие че максималната пенсия в страната е 490 лева или 250 евро, но цените, специално за храна вече са достигнали до европейско равнище, пише гръцкият вестник „Катемарини".

Кремена Димитрова, една от хилядите български пенсионери, които трябва да работят, е на 78 години и преподава в две висши училища. Младите хора не харесват тази работа, която е зле платена 1,85 евро на час, но някои учебни заведения ме помолиха да работя за тях, споделя тя.

Димитрова получава 276 лева пенсия, но след като плати тока и сметката за парно, й остават 4 лева на ден за храна. Тя никога не купува дрехи, а нейните спестявания са изядени от хиперинфлацията през 1997 година.

Аз знам как да спестявам, но не мога да се сравнявам с другите на Запад, които могат да си позволят да пътуват, казва 74-годишната Гена Цветанова, чистачка във фирма.

Инфлацията в България достигна 11 годишен връх от 14,7% в сравнение с първите 6 месеца на тази година. С 2,3 милиона пенсионери от 7,7 милиона българи социалната система на страната издиша.

Социалният министър Емилия Масларова заяви, че не е възможно да се увеличат пенсиите значително без да се ограничи сивата икономика. В момента тя заема 30% от Брутния вътрешен продукт на България.

В навечерието на парламентарните избори следващата година премиерът Станишев обеща на пенсионерите безплатни почивки и мобилни телефони, за да се обаждат в болницата.

Само тези възрастни хора, които имат реституирани имоти, конфискувани по време на комунистическия режим, се чувстват комфортно.