Правителството прие проект на закон за пазарите на финансови инструменти, с които ще бъде въведен нов вид услуга, осъществявана от инвестиционните посредници. Тя е свързана с организирането на многостранна система за търговия.

Новата услуга ще може да се реализирана и от пазарен оператор ако той е получил лиценз за това. В проектозакона е записано, че пазарен оператор е едно или повече лица, които управляват и/или организират дейността на регулиран пазар, като пазарен оператор може да бъде и самият регулиран пазар. Регламентирано е изискване пазарният оператор да разполага с капитал не по-малък от 5 млн. лв.

Освен това той трябва да приема ясни и прозрачни правила за допускане на финансови инструменти до търговия, които да гарантират, че те могат да търгуват справедливо, надлежно и ефективно, включително чрез осигуряване на надеждна система за клиринг и сетълмент.

С новия закон ще отпадне изискването сделките с финансови инструменти, допуснати до търговия на регулиран пазар, да се извършва само на регулираните пазари.

С промените в закона се въвежда понятието за регулирана информация. Предвидено е тя да се разкрива едновременно на Комисията за финансов надзор и публиката. Изрично е уточнено, че разкриването й на публиката трябва да се извърши по начин, който осигурява ефективното и едновременното й разкриване до възможно най-широк кръг лица в рамките на всички държави-членки. Комисията трябва да създаде и поддържа централизирана база данни за съхраняване на получената от емитентите на ценни книжа регулирана информация. Достъпът до нея трябва да бъде публичен и безплатен за всички.

Уредена е и възможност за лице, което придобие повече от 95 на сто от правата на глас в общото събрание на публично дружество да изкупи акциите с право на глас на останалите акционери.