Еврото днес е на по-добри нива срещу повечето валути, но може да срещне трудности при разширяването на печалбите, ако по-късно през деня данните за трудовата заетост в САЩ дадат нова сила на долара, коментират от Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg).

Инвеститорите вчера закриваха къси позиции в единната валута, след като Европейската централна банка разочарова някои участници на пазара като не разшири незабавно програмата от стимули. Резултатът беше скок на евро/долар до 1.2457 от вчерашното ново две годишно дъно на 1.2279. В последствие котировките се стабилизираха около 1.2380.

Евро/йена приближи шест годишния връх от 20 ноември на 149.12 и достигна 148.95, но след това загуби скорост и се оттегли, за да е днес сутринта на 148.46. Долар/йена успя да преодолее нивата от 120 за първи път след над 7 години, но след това слезе под голямата цифра.

Ако все пак имаше причина ралито от покриване на къси евро позиции да не е по-агресивно, това бяха думите на председателя на ЕЦБ Марио Драги, който обеща да реши в началото на следващата година дали ще предприеме нови действия по съживяването на икономиката в еврозоната. Още по-важното е, че Драги сигнализира, че няма да позволи, Германия да промени решението му.

В момента погледите вече се насочват към излизащите следобед данни за заетостта в САЩ. Предварителните прогнози сочат нови 230 000 работни места през миналия месец, а безработицата да остане без промяна на 5.8%. Всяка изненада в посока нагоре ще даде повод за нови покупки на долари срещу еврото.

Австралийският долар продължава да пада след разочароващите икономически данни през седмицата. Забавянето на растежа провокира много анализатори да призовават за намаления на лихвите през следващата година. В резултат на това австралийския долар слезе до ново четири годишно дъно срещу американския си съименник от 0.8456 и е на път да отчете поевтиняване за трета поредна седмица.

Златото с невиждан седмичен растеж за последните девет месеца

Златото се насочва към най-голямо седмично повишение за последните девет месеца.

Инвеститорите обаче все още са под напрежение преди ключовия доклад днес за трудовата заетост в САЩ, който може да доведе до резки движения. Въпросните данни са внимателно следени, тъй като имат голямо значение за икономиката и влияят върху долара и монетарната политика на Федералния резерв. Силни стойности могат да провокират ФЕД да повиши по-скоро лихвите и това ще даде сила на долара. По-високи лихви вредят на търсенето на златото, тъй като то е актив, който не носи лихва. Предварителните прогнози са за нови 230 000 работни места открити през миналия месец и запазване на безработицата на нива от 5.8%. Стойности над 230 000 лесно могат да доведат до срив на златото и да го задържат под нивата от 1200 долара за тройунция до края на годината.

Спот цената в момента е 1202 долара и отчита ръст от 3% за седмицата, което не се е случвало от месец март. През последните месеци силните данни от САЩ и силата на долара свалиха жълтия метал до четири и половина годишно дъно. Сривът на цената на петрола до пет годишно дъно допълнително увеличи натиска.