Първата по рода си среща между производители на двучерупчести ще се проведе днес в морския град. Организатор на събитието е от Асоциация на производителите на рибни продукти БГ ФИШ, съобщава Днес+.
Сред проблемите на притежателите на мидени ферми е безнаказаното им унищожаване от страна на рибарите.

Мидени плантации отчитат милиони левове загуби, заради набезите на местни рибари по Южното и Северното Черноморие.

Плантациите са изградени с евросредства по програмите САПАРД и ОП „Рибарство и аквакултури". За фермите се заплашат редица такси, налози, концесии...но на практика няма кой да ги защити от посегателствата над тези скъпи съоръжения. Вероятно това ще е една от обсъжданите теми по време на кръглата маса. Възможно е фирмите да излязат със свой официален документ, с който да настояват за по-строг контрол и защита на плантациите им.

Друг проблем, който изтъкнаха няколко от собствениците на такива мидени ферми е това, че част от колегите им работят в сивия сектор. Около 6 са фирмите, които са заплатили всички необходими лицензи и такси, за да произвеждат и продават миди на нашия и чуждия пазар. Доставчиците на този продукт в търговската мрежа обаче са около 30 на брой.

Затова друг от обсъжданите въпроси ще премине под мотото „Всички на светло от водата до масата", обясни д-р Йордан Господинов, който е изпълнител на асоциацията БГФИШ.

В срещата във Варна участие ще вземат производители, преработватели, търговци, администрацията прилагаща законодателството и науката работещ