В събота министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев даде старт на втория етап от обучението на държавните служители по базови компютърни умения при откриването на втория по големина за страната телецентър във Варна, съобщиха от пресцентъра на МДААР.

Министър Василев, председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) г-н Пламен Вачков и постоянният представител на ПРООН за България г-н Нийл Буне откриха 95-ия център от мрежата телецентрове в страната, изградена по проект «Телецентрове» на програмата i-България.

При откриването министър Василев подчерта, че 10 845 държавни служители в цялата страна до този момент са преминали компютърно обучение. В област Варна ИТ обучение до този момент са преминали 531 служители, а от втората вълна се се очаква да преминат още 838 служители. До края на 2006 г. още 10 000 служители и 1000 магистрати ще преминат компютърно обучение за базови умения, както и специализирани курсове за работа с електронни таблици от бази данни.

В двете зали на телецентъра Варна има 33 компютъра от висок и среден клас. Всеки посетител на телецентъра може да бъде обучен и запознат с концепцията за електронното управление и с най-новите информационни решения и услуги, както и да получи европейски сертификат за компютърни умения ECDL. Телецентър Варна осигурява равен достъп до обществените услуги и равни възможности за хора в неравностойно социално положение или граждани с увреждания да ползват съвременните информационни и комуникационни услуги.