България далеч от целта да стане отново основен износител на електроенергия на Балканите. Енергийният сектор в България се разраства, но страната e все още далеч от целта си да стане регионално свързващо звено между Европейския съюз и черноморското крайбрежие, пише "Файненшъл таймс".

Основна цел на българското правителство е да се присъедини към трите международни енергийни проекти - Набуко, Южен поток и балканския петролопровод през България към Гърция Бургас-Александруполис . Трите са на много ранен етап от развитие.

Основен приоритет на България е да възвърне някогашната си роля на водещ износител на електричество за балканските си съседи. Тази роля бе загубена след затварянето на част от реакторите на АЕЦ "Козлодуй", което бе условие за приемането на България в ЕС през януари 2007 г., посочва "Файненшъл таймс".

Вестникът пише, че до края на месеца държавната енергийна компания НЕК трябва да избере стратегически партньор в изграждането на АЕЦ "Белене". Бъдещата централа, която ще бъде строена от руска, френска и германска компания, трябва да влезе в експлоатация през 2015 г.

За да е конкурентна на централноевропейските компании, НЕК трябва да се листва на на западноевропейските борси или да си потърси стратегически партньор, заяви Илиян Василев, директор на "Делойт България".

Нашите енергийни компании са некапитализирани в сравнение с тези в Централна Европа, така че ние нямаме транснационални играчи и големи енергийни компании чужда собственост, заяви още Василев.

Чешката компания CEZ и германската Eon придобиха регионалните електроразпределителни дружества, които бяха отделени от НЕК след въвеждането на правителствената приватизационна програма. Лукойл, частната руска петролна групировка инвестира 1 милиард евро в рафинерията на Нефтохим, която е най-голямата в Югоизточна Европа.

След като достигнаха 5 милиарда евро миналата година, инвестициите паднаха с 30 на сто през първото полугодие заради спада в сектора на недвижимите имоти.

Икономическият растеж се движи около 5,5 на сто тази година, докато безработицата падна до 6 на сто. Заплатите на мениджърите нараснаха до централноевропейско ниво с надеждата, че българи, работещи в чужбина ще се върнат в страната.