Запазване на цената на природния газ за последното тримесечие на годината ще бъде успех, заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той обясни, че се очаква на 10 септември „Булгаргаз" да направи своето официално предложение по отношение на бъдещите цени.

Семерджиев посочи, че е получил уверението, че в новите цени ще бъде отчетено намалението в цените на природния газ, което беше постигнато при преговорите с Русия. Според Семерджиев запазването на цената на природния газ ще бъде добра стъпка на фона на покачващите се цени на всички други горива, както и на останалите стоки.

Председателят на ДКЕВР изтъкна, че компанията винаги се е съобразявала с принципа, че цените, които определя, могат да се приемат от участниците на пазара.

По думите му условията на международните пазари показват, че в близко бъдеще едва ли ще можем да очакваме съществено понижение на енергийните ресурси.

По отношение на топлофикациите Семерджиев заяви, че очаква и техните предложения за ценови нива за последното тримесечие на тази година, като прогнозата е и при тях да няма съществени промени спрямо действащите в момента цени.

Той уточни, че задълженията на "Топлофикация София" към Булгаргаз не са започнали да намаляват, каквато принципна договорка имаше в началото на лятото. Това, по думите му, представлява сериозен проблем в отношенията между двете дружества.

Семерджиев изтъкна, че „Топлофикация-София" е основният длъжник на Булгаргаз и беше категоричен, че в Софийското парно трябва да бъдат предприети действия по отношения на повишаване на събираемостта.

Поставянето на топломери с дистанционно отчитане не е задължително, каза още Семерджиев, но посочи, че това ще е от полза на потребителите.