Испания планира да предложи забрана върху продажбите на бензинови, дизелови и хибридни автомобили от 2040 г., съобщават правителствени източници пред Reuters. Така тя се присъединява към редица държави, които вземат мерки за ограничаване на замърсяващите превозни средства, за да намалят емисиите на парникови газове.

Планът е включен в проектозакон за изменението на климата, който социалисткото правителство на премиера Педро Санчес се надява да представи на парламента до края на годината.

"Някои от най-важните необходими промени засягат транспорта. От 2040 г. регистрацията и продажбата в Испания на леки и лекотоварни автомобили, които директно изпускат въглероден диоксид, няма да бъдат разрешени", пише в документа, цитиран от Reuters.

Край на продажбите на бензинови и дизелови коли до 2030 година, препоръчва доклад

Край на продажбите на бензинови и дизелови коли до 2030 година, препоръчва доклад

За да бъде постигната поставената в Парижкото споразумение цел

След като бъде завършен, проектозаконът за изменението на климата ще изисква одобрение от парламента, където Санчес има по-малко от 1/4 от местата.

Премиерът се бори да намери подкрепа за важни законодателни предложения, включително бюджета за следващата година, въпреки опозицията, водена от консервативната Народна партия, която доминира в горната и долната камара на Генералните кортеси.

Великобритания и Франция вече обещаха да забранят бензиновите и дизеловите автомобили от 2040 г., което ще означава големи промени за световната автомобилна индустрия и ще доведе до натиск върху печалбите на петролните производители.

Дания забранява колите на бензин и дизел, минава изцяло на електромобили

Още една европейска страна забранява колите на бензин и дизел

Парламентът трябва да одобри решението, за да стане закон

Някои британски политици заявиха, че Лондон трябва да въведе забраната до 2032 г., по-амбициозен краен срок, който вече е приет от Шотландия, а Дания иска да направи това до 2030 г.

Подчертавайки зелените си амбиции, Санчес обедини околната среда и енергетиката в общо министерство, което оттогава е предприело мерки за намаляване на цените на електроенергията и насърчава използването на възобновяема енергия.

Съгласно настоящия план за действие в областта на изменението на климата, до 2030 г. Властите в Мадрид имат за цел да намалят емисиите на парникови газове до 20% под нивата от 1990 г. Целта на Европейския съюз като цяло е да намали емисиите с поне 40% до 2030 г.

Словения забранява новите коли на бензин и дизел от 2030 г.

Държавата от Източна Европа, която забранява колите на бензин и дизел

Те ще бъдат заменени от електромобили, хибриди и превозни средства на газ