След като години наред технологичният лидер Apple беше окупирал мястото на публичната компания с най-голяма пазарна капитализация на света през последните месеци на върха имаше няколко пъти размествания.

През лятото на миналата година производителят на iPhone се превърна в първият гигант, минал границата от 1 милиард долара. След това обаче компанията записа значителен спад в акциите си, което позволи на Microsoft през ноември да изпревари Apple за първи път 8 години.

Microsoft вече стабилно застана на мястото на най-голямата компания в света

Microsoft вече стабилно застана на мястото на най-голямата компания в света

След ново поскъпване на акциите й в сряда

Някогашният лидер успя да се задържи на позицията в продължение на няколко седмици, но новата година дойде и с нов рекордьор по пазарна капитализация.

В началото на януари Amazon застана начело с резултат от 790 милиарда долара пазарна капитализация. Microsoft остана след нея със 785 милиарда долара, а Apple се оказа трета.

Microsoft вече не е най-скъпата компания в света. Нито Apple

Microsoft вече не е най-скъпата компания в света. Нито Apple

Amazon успя да изпревари доскорошните два лидера

През тази седмица обаче нещата отново се наредиха по познатия начин. Производителят на iPhone успя отново да застане начело, след като в четвъртък акциите й поскъпнаха с 4%, а пазарната й капитализация скочи до около 916 милиарда долара.

Така тя изпревари Microsoft, която остана с такава от 908 милиарда долара.

В резултат на доброто представяне експертите от Needham, цитирани от Business Insider, обявиха, че ценните книжа на Apple ще са нещо, което ще трябва да се следи на фондовия пазар през следващите месеци. Те излязоха с прогноза, че единичната цена на акциите може да достигне до 225 долара от настояща от 194 долара.