През последните седмици напрежението между САЩ и Китай нарасна драстично, въпреки че двете страни се опитваха да се споразумеят наесен. От една страна, администрацията на Тръмп обяви Huawei и ZTE за заплаха за националната сигурност, а след това обяви, че ще опита да забрани TikTok. Oт друга, Китай оповести, че ще наложи санкции над Lockheed Martin заради продажбите на оръжие на Тайван.

Действията на политиците обаче не идват без своята цена. При това нов изследване на Deutsche Bank разкрива, че тази цена изобщо няма да е ниска за технологичния сектор. Според технологичния стратег на финансовата институция Апджит Валия ударът от конфликта ще възлиза на 3,5 млрд. долара за глобалния технологичен сектор, предаде Zero Hedge.

САЩ: Huawei и ZTE са заплаха за националната сигурност

САЩ: Huawei и ZTE са заплаха за националната сигурност

Решението на Федералната комисия за комуникациите вече е формално

Нещо повече, той ще бъде понесен в относително кратък времеви хоризонт - само в рамките на следващите пет години. Тази оценка е открита от алгоритъм, използващ машинно самообучение, която е анализирала колко обтегнати са отношенията във всеки един етап от "Технологичната Студена война" между двете страни.

Данните, които са използвани, включват както стокообмена между двете страни, така и настроенията на главните изпълнителни директори на технологичните компании в тях, технологичните директори на компаниите, представителите на технологичните асоции и настроенията на потребителите.

Търговската война продължава: Китай заплаши да санкционира Lockheed Martin

Търговската война продължава: Китай заплаши да санкционира Lockheed Martin

Причината са продажбите на оръжие за Тайван, който Поднебесната империя иска да присъедини, както направи с Хонконг

Около 13% от приходите на ИТ и технологичните компании по света се формират от китайски бизнеси, като техният общ размер е 730 млрд. долара годишно. Значителна част от тези приходи се формират от реекспорт - т.е. износ на пакетирани продукти, което според Deutsche Bank представлява структурен риск за компаниите в страната.

Според аналитичната технология на Deutsche Bank, пикът на конфликта е достигнат през април, когато в разгара на пандемията от коронавирус президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Китай, че са виновни за разразяването на заболяването глобално и че ще изиска репарации от тях. В един момент дори имаше предложения, че страната може да откаже да плаща облигациите си, притежавани от Пекин, но това бързо беше опровергана от Белия дом, преди да изстреля лихвения процент по американския дълг глобално.

Също така през март и април 41% от американците и 35% от китайците са посочили, че нямат да купуват стоки, произведени една от друга. Отношенията се влошават и заради риска от президентската кампания в САЩ.