Samsung Electronics Co. отчете 26% ръст на чистата печалба през последните три месеца на 2020 г. благодарение на сравнително устойчиво търсене на мобилни телефони и чипове памет, пише The Wall Street Journal.

Южнокорейският технологичен гигант обаче е изправен пред редица предизвикателства през новата година. Освен с пандемията, компанията трябва да се справи с присъдата на нейния лидер Лий Дзие Юн, който отново влезе в затвора заради подкуп и незаконно присвояване на корпоративни средства. А конкурентите ѝ на пазара на телефони и полупроводници се консолидират и растат.

Samsung отчете 6,61 трлн. южнокорейски вона, или близо $6 млрд., чиста печалба за четвъртото тримесечие на 2020 г., при 5,23 трлн. вона година по-рано. Приходите растат до 61,55 трлн. вона, при 59,88 трлн. вона през същия период на предходната година.

Анализаторите прогнозираха около 6,74 трлн. вона нетна печалба и 61,21 трлн. вона приходи.

Както другите технологични компании, Samsung се справи добре по време на пандемията благодарение на устойчивото търсене на продуктите ѝ. Резултатите на южнокорейския гигант се следят зорко, тъй като Samsung е голям производител на компютърни устройства и домакински уреди, както и критичен доставчик на компоненти за други компании. Тя предупреди за по-слаби резултати през първите месеци на 2021 г., но заяви, че очаква растеж през първото полугодие на новата година.

При телефоните Samsung отчита устойчиво възстановяване след спада на продажбите заради пандемията в началото на миналата година. Приходите от този бизнес обаче намаляват с 11% до 21,46 трлн. вона.

Само преди две седмици компанията представи новите си устройства от серията Galaxy S21 и първите отзиви от тях са изключително положителни. Добра новина за компанията може и да е цялостната промяна в индустрията. LG обмисля да се откаже изобщо от производството на смартфони, а проблемите на Huawei дават възможност на Samsung да завземе по-голям пазарен дял.

Важен за Samsung бизнес е и продажбата на чипове памет. През последните три месеца на 2020 г. цените на този тип продукт намаляват, но се очаква тяхното покачване през първото полугодие на 2021 г.

Samsung инвестира $17 млрд. в завод в САЩ

Samsung инвестира $17 млрд. в завод в САЩ

Компанията обаче очаква правителството да ѝ осигури финансова помощ