Полша официално започна продажбата на марихуана за медицински цели. Тя вече може да се купи в полските аптеки, но е нужно лекарско предписание.

"Досега имахме закон, който позволяваше използването на медицинска марихуана, но нямахме лекарства. Това е началото на нова ера за пациентите", казва д-р Йежи Ярош, анестезиолог и болничен специалист в хосписa "Свети Кшищоф" във Варшава.

През октомври 2018 г. канадското дружество Aurora получи разрешение от полското министерство на здравеопазването да започне доставката на медицински канабис в Полша, припомня Emerging Europe.

Полша легализира марихуаната за медицински цели

Първа държава в Източна Европа легализира марихуаната

Един грам ще струва между 14 и 16.5 евро

Досега пациентите трябваше да внасят своите лекарства от чужбина, което е сложна, скъпа и отнемаща време процедура.

"Законът в Полша не съдържа затворен списък с медицински състояния, при които може да се предписва канабис. Очакваме, че около 60% от продуктите ще отидат при пациенти с хронична болка, например свързани с рак или мигрена, а останалите при хора с множествена склероза и епилепсия, наред с други (заболявания)", казва Самия ал-Хамери, фармацевт от Spectrum Cannabis - канадската компания, която снабдява аптеките в страната.

Тъй като не съществува фиксиран списък за медицинската употреба на веществото в полското законодателство, има сериозни опасения, че с лекарството може да бъде злоупотребявано, тъй като се смята, че лекарите ще решават произволно кога и на кого да го предпишат.

И Гърция ще легализира марихуаната за медицински цели

И Гърция ще легализира марихуаната за медицински цели

Южната ни съседка очаква €1.5 милиарда първоначални инвестиции

"Очакванията са огромни, но тази терапия е само за няколко пациенти. Само 15% от пациентите ми отговарят на условията за използване на това лечение и само когато други методи на лечение са неефективни", обяснява д-р Ярош.

Въпреки че рецептата може да бъде предприсана от всеки лекар, един грам медицинска марихуана ще струва около 65 злоти (15 евро), а лекарството няма да се съхранява на място. Пациентите ще трябва да подадат рецептата в аптека, която ще поръча веществото от търговеца на едро.

Друг възможен проблем е, че отвъд предписването засега няма документация за пациентите, за да докажат, че им е предписана марихуана за медицински цели. Ако те бъдат спрени и проверени от полицията, това може да им създаде проблеми.

"Може би разписката от аптеката ще бъде достатъчно доказателство", предполага д-р Ярош.