Около 1 565 300 000 пинта бира са продадени във Великобритания от януари до март 2022 година, което е увеличение с 40% спрямо предходната година. Това показват данните на Британската асоциация за бира и кръчми (BBPA). Растат продажбите на напитката и в Европейския съюз, където според прогнозите увеличението е сходно на Острова, но официалните данни предстоят.

Въпреки положителната новина за бизнеса, свързан с производство на бира, продажбите на пивото все още не могат да достигнат нивата от предпандемичната 2019 година.

Пивовари: Пазарът на бира у нас бележи спад

Пивовари: Пазарът на бира у нас бележи спад

Половината от ечемика, използван в пивоварната промишленост у нас, е от внос

Главният изпълнителен директор на BBPA Ема Маккларкин коментира пред британските медии ръстът на продажбите така:

"Чудесно е да видим, че продажбите на бира отново се повишават след тези трудни две години за пъбовете и за пивоварите. Тези данни ясно показват, че бирата е напитката, която много от нас са пропускали по време на пандемията".

Въпреки положителната тенденция обаче, пивоварната индустрия е изправена пред сериозен натиск в цяла Европа. Той е свързан с нарастващите разходи, с проблеми в глобалната верига за доставки и с криза с персонала.

В България индустрията очаква традиционен ръст в продажбите на бира през лятото, независимо от това дали цената на напитката ще се увеличи. В началото на годината данните на Съюза на пивоварите в България показаха, че през последните две години спадът в продажбите на бира у нас е бил в размер на 6 процента.

Как се отрази пандемията на продажбите на бира в България?

Как се отрази пандемията на продажбите на бира в България?

Пием бира все по-малко в стъкло, а пластмасовите бутилки увеличават продажбите