Базиликата "Саграда Фамилия" в Барселона има световна слава като архитектурно съкровище. Невероятният шедьовър на каталунския архитект Антони Гауди привлича милиони посетители годишно, въпреки че все още е в процес на изграждане, 136 години след началото на строителството си.

Това, което липсва на тази уникална сграда в продължение на повече от век, е разрешително за строеж, пише New York Times.

Базиликата се съгласи да плати на градските власти 36 млн. евро в продължение на 10 години, за да уреди спора за законосъобразността на строителните дейности и да поеме част от разходите за подобрения в транспорта около емблематичната сграда.

Използвайки разрешителното като лост, администрацията на левия кмет на Барселона Ада Колау се зае със "Саграда Фамилия", присъединявайки се към действията на градските власти в цялата страна да оспорват правния и данъчния статут на имоти на Римокатолическата църква. Самата Колау приветства споразумението като историческо.

Градовете с най-необичайна архитектура

Градовете с най-необичайна архитектура

Сградите на Антони Гауди правят Барселона лидер

Управителният съвет на емблематичната сграда отрича всякакво закононарушение, твърдейки, че е получил разрешение за строеж - издадено през 1885 г. от Сант Марти де Провансалс, което по онова време е било независимо градче.

Градските власти твърдят, че след като Сант Марти е погълнат от града няколко години по-късно, строителството изисква разрешение от Барселона. Бордът контрира, че в продължение на повече от един век никой не е поискал такова нещо.

Строежът на "Саграда Фамилия" започва през 1882 г., чийто радикален дизайн, включващ елементи на готическо възраждане, арт нуво, модернизъм и азиатско изкуство, е сравняван с какво ли не, дори с подводна гора от морски водорасли и корали.

Гауди умира, след като е ударен от трамвай през 1926 г., като проектът е завършен само на 1/4, а десетилетия след смъртта му напредъкът e бавен, спорадичен и често интензивно обсъждан. Но темпото на работа се вдигна през последните години. Емблематичната катедрала е завършена на над 2/3, а проектантите се надяват да бъде напълно готова през 2026 г., навреме за стогодишнината от смъртта на Гауди.

Европейските градове, които вече не искат туристи

Европейските градове, които вече не искат туристи

Дестинациите търсят начин да се справят с огромните тълпи от посетители

Критиците твърдят, че "Саграда Фамилия" се е отдалечила прекалено много от визията на Гауди - някои от плановете му са били разрушени отдавна - или че е по-привлекателна като един от най-големите недовършени паметници в света.

Дори недовършена и заобиколена от строително скеле и кранове, уникалната сграда е най-известният паметник в Барселона, посетен от над 10 000 души на ден и изобразен на безброй пощенски картички и календари. През ноември 2010 г. папа Бенедикт XVI освещава църквата като базилика и отслужва меса пред 7000 души.

Кметът Колау и нейната администрация обвиняват управителния съвет на базиликата, че строителните дейности се извършват без разрешително за строеж, тъй като не са подадени необходимите планове за разрушаване на съществуващите жилищни сгради, за да бъде завършена еспаландата на "Саграда Фамилия" и не плащат дължимите данъци за строителството.

Оплакванията на града предизвикаха напрежение в страна, където в продължение на няколко десетилетия църквата спокойно регистрира хиляди имоти, включително известната катедрала-джамия в Кордоба, като освободени от данъци, като се стигна до завеждане на искове за укриване на данъци и дебат за това как църквата харчи приходите от туризма.

Имот в Барселона или в София - къде е по-добре за инвестиции?

Имот в Барселона или в София - къде е по-добре за инвестиции?

Едно сравнение

След като социалистическият премиер Педро Санчес дойде на власт през юни, правителството му обяви, че ще публикува опис на всички имоти, претендирани от католическата църква, отваряйки вратата към потенциалните предизвикателства пред тази собственост.

Колау се изправи пред обществен натиск за разрешаване на конфликта около "Саграда Фамилия" преди очакващата я трудна кампания за преизбиране следващата пролет.

Според сделката, постигната тази седмица, градските власти ще продължат с изграждането на транспортна инфраструктура около емблематичната сграда, включително проучвайки възможностите за изграждане на подземен проход, свързващ базиликата директно с най-близката метростанция.

Споразумението не разреши спора за планираното изземване на близките домове. Но базиликата най-сетне ще има разрешително за строеж.