Китайският технологичен гигант Tencent Holdings изпревари Facebook по пазарна стойност и се превърна в 5-ата най-голяма компания в света.

Операторът на "приложението за всичко" WeChat сега се оценява на 523 млрд. долара, което е с 1 млрд. долара повече от стойността на Facebook. Tencent e първата китайска технологична компания, която пробива в елитния топ 5, съобщава Bloomberg.

Снимка 324708

Източник: Bloomberg

Технологичният гигант привлече много нови инвеститори, което доведе до растеж от 127% през годината и повиши пазарната му стойност с около 292 млрд. долара. Тази позитивна тенденция превърна основателя на компанията Ма Хуатенг във втория най-богат човек в Китай и вдигна цялата борса в Хонконг.

Само преди няколко месеца Tencent стана част от 10-те най-големи корпорации в света, изпреварвайки американския финансов гигант Wells Fargo.

Луксозният живот на най-богатите китайски милиардери

Луксозният живот на най-богатите китайски милиардери

Повечето от тях са се издигнали от нулата

Инвеститорите залагат на огромната потребителска база на китайското предприятие - над 1 млрд. души и хитови игри като Honor of Kings, разчитайки, че технологичната компания ще се превърне в гигант от ранга на Google или Facebook в рекламата и развлекателната индустрия.

Компанията е създадена преди почти 2 десетилетия като уеб портал, преди да се превърне в един от най-големите доставчици на видеоигри в света. Сега нейното господство в китайските социални мрежи стимулира разширяване към нови пазари от видео стрийминга до финансите.

Първа китайска технологична компания надмина оценка от $500 милиарда

Първа китайска технологична компания надмина оценка от $500 милиарда

Tencent е на едва 11 милиарда долара от Facebook

Изкачването на Tencent подобри историческите оценки. Сега тя се търгува на стойност над 50 пъти по-висока от бъдещата й печалба, надминавайки обичайната кота от 30 пъти, типична за последните 2 години.

От четирите компании на планетата, които са по-големи от Tencent - Apple, Alphabet, Microsoft и Amazom.com, всички освен компанията на Джеф Безос се оценяват на много по-малко.

Tencent стана първата китайска марка по-скъпа от 100 милиарда долара

IT гигант стана първата китайска марка по-скъпа от 100 милиарда долара

И може скоро да изпревари Facebook по стойност на бранда

Tencent няма да е първата китайска корпорация сред най-големите в света. Ентусиазмът на инвеститорите към новорегистрирани на борсата държавни предприятия напомпа цените на компании от традиционната икономика.

Типични примери за това са най-голямата китайска банка - Industrial & Commercial Bank of China и петролната PetroChina, която стана първата компания в света достигнала стойност от 1 трилион долара през 2007 г.