Една от най-големите американски банки - Wells Fargo, се отдръпва от възлизащия на трилиони долари пазар за ипотечни кредити в САЩ, съобщава CNBC. Новината идва на фона на на регулаторния натиск и въздействието на по-високите лихвени проценти отвъд океана.

Вместо предишната си цел да достигне до възможно най-много американци, финансовата институция сега ще се фокусира върху жилищни заеми за вече налични клиенти, както и към управление на богатството и към кредитополучатели сред малцинствените общности, предава CNBC, позовавайки се на свои източници.

Двойни фактори на пазара на ипотечни кредити, който се срина, откакто Федералният резерв на САЩ (Фед) започна да повишава лихвените проценти миналата година, доведоха до решението, каза шефът на потребителското кредитиране в банката Клебер Сантос.

Wells Fargo е глобена с $3,7 милиарда заради нарушения при лихвите по заеми

Wells Fargo е глобена с $3,7 милиарда заради нарушения при лихвите по заеми

Компенсационни плащания ще бъдат преведени на собствениците на 16 милиона сметки

Регулаторите засилиха надзора върху ипотечното кредитиране през последното десетилетие, а Wells Fargo привлече допълнително внимание върху себе си, след скандал с фалшиви сметки през 2016 година.

"Ние сме напълно наясно с историята на Wells Fargo от 2016 година и работата, която трябва да свършим, за да възстановим общественото доверие", подчерта Сантос в телефонно интервю.

"Ние установихме, че нашият бизнес за жилищно кредитиране е твърде голям, както по отношение на общия размер, така и по отношение на неговия обхват", коментира той.

Това е най-новата и може би най-значима стратегическа промяна, която главният изпълнителен директор на банката Чарли Шарф предприема, откакто се присъедини към Wells Fargo в края на 2019 година.

Ипотеките са най-голямата категория дългове, държани от американците, съставляващи 71% от $16,5 трилиона в общите баланси на домакинствата.

До неотдавна Wells Fargo се гордееше с огромния си дял в жилищните заеми - банката беше най-големият кредитор в страната през 2019 година, когато имаше обем от $201,8 милиарда, според индустриалния бюлетин Inside Mortgage Finance.

След промените, Wells Fargo ще прилича повече на конкурентите си Bank of America и JPMorgan Chase, коментират експерти. И двете компании отстъпиха ипотечен дял след финансовата криза от 2008 година.

Отражение върху ипотечния пазар в САЩ

Тъй като банките се отказаха от жилищните заеми след имотния балон в началото на 2000-та година и следващите няколко, небанковите играчи, като Rocket Mortgage, бързо запълниха празнотата. Но тези по-нови играчи не са толкова строго регулирани, колкото банките и критиците на индустрията казват, че това може да изложи потребителите на някои рискове.

Днес Wells Fargo е третият по големина ипотечен кредитор в САЩ след Rocket и United Wholesale Mortgage.

Впрочем, банката закрива и своя бизнес, който купува заеми, отпуснати от трети страни и значително свива портфолиото си за обслужване на ипотеки чрез продажба на активи.

Бъфет разпродаде почти целия си дял в Wells Fargo

Бъфет разпродаде почти целия си дял в четвъртата най-голяма банка в САЩ

31-годишната инвестиция беше сред най-успешните му в портфолиото му

Още през октомври миналата година от банката казаха, че 42% от $21,5 милиарда заеми, които е генерирала през третото тримесечие на 2022 година, са т. нар. кореспондентски заеми.

Wells Fargo е най-големият доставчик на ипотечни услуги в САЩ, който включва събиране на плащания от кредитополучатели, с близо $1 трилион заеми, или 7,3% от пазара, към третото тримесечие на миналата година, според данни от Inside Mortgage Finance.

Още съкращения

Промяната ще доведе и до нов кръг от съкращения в отделите за ипотечните операции на банката, признаха ръководителите, но отказаха да определят точно колко работни места ще бъдат загубени.

Хиляди ипотечни кредитори вече бяха съкратени или доброволно напуснаха компанията миналата година, тъй като обемът на бизнеса намаля. Новината не трябва да е голяма изненада за инвеститорите или служителите.

Персоналът на Wells Fargo спекулира от месеци за предстоящите промени, след като Шарф обяви намеренията си няколко пъти през изминалата година. Bloomberg съобщи през август, че банката обмисля намаляване или спиране на кореспондентското кредитиране.

"Днес е много различно да управляваш ипотечен бизнес в банка, отколкото преди 15 години", заяви Шарф пред анализатори през юни.

Wells Fargo съкращава 26 500 души през следващите 3 години

Една от водещите американски банки съкращава 26 500 души през следващите 3 години

Нарастващите глоби и спадащи приходи ще затворят 800 клона на банката до 2020 г.