Френската енергийна компания EDF проучва възможността за участие в нов проект за ядрена електроцентрала в провинция Къмбрия, в северозападната част на Англия, пише изданието The Telegrapf.

Френският енергиен гигант е склонен да участва по проекта в консорциум, но не и да бъде водеща компания в него. Според информацията представители на групата са се срещнали с местните власти с намерението да съживят ядрената индустрия в региона.

Британската Rolls-Royce, която в последно време напредва в ядрените технологии, разработвайки малки модулни реактори, също е проявява интерес към развитието на сектора в района.

През 2018 година японската Toshiba реши да закрие дъщерното си дружество NuGen, с което сложи край на проекта за изграждане на АЕЦ "Мурсайд" в Селафийлд, Къмбрия. Тогава предвидената ядрена електроцентрала трябваше да бъде оборудвана с реактори от типа AP1000.

Разходите по изграждане и извеждане на ядрени мощности не спират да нарастват

Разходите по изграждане и извеждане на ядрени мощности не спират да нарастват

Това поставя под въпрос бъдещето на сектора и мястото му в енергийната картина на света

EDF

Намеренията на EDF, която е най-големият производител на ядрена енергия в света, идват въпреки неуспехите на компанията в последните години. Гигантът в момента изгражда няколко проекта, сред които третият реактор на ядрената електроцентрала във Фламанвил (Flamanville - 3), Франция, и още един в централата Hinkley Point C във Великобритания.

Строителството на реактор EPR в третия енергоблок на централата Flamanville се сблъска с множество проблеми. Разходите по проекта бяха многократно увеличени - по последни изчисления реакторът ще струва на страната 12,4 милиарда евро, което е 4 пъти повече от предвиденото в началото. Другият проблем - изграждането на реактора започна през 2006 година и трябваше вече отдавна да е приключило - през 2012 година. Проблемите при неговото строителство обаче наложиха времето за проекта няколко пъти да бъде удължено, като по последни данни се очаква реакторът да е готов до 2022 година.

Изграждането на реактора във Великобритания също среща предизвикателства - макар и значително по-леко, проектът също се оскъпи.

Най-големите ядрени централи в света

Най-големите ядрени централи в света

Дебатът за бъдещето на ядрената енергетика е по-актуален от всякога

Rolls-Royce

Rolls-Royce, ĸoятo ceгa пpoизвeждa peaĸтивни и дизeлoви двигaтeли вмecтo aвтoмoбили, ръководи консорциум за проектирането на нов вид ядрен реактор. През месец ноември миналата година Британската организация за научни изследвания и иновации (UKRI) отпусна средства на Rolls-Royce за разработването на новия тип ядрени мощности. Средствата от UKRI са по първоначалното финансиране на обединението.

В началото на месец август 2019 година от Rolls-Royce предложиха да изградят централи с малки модулни реактори в Австралия, където по принцип ядрената енергетика е забранена с мораториум. Предложената на правителството на страната ценa възлизaше нa 1,5 милиapдa пayндa.

Според инженерната фирма подобен проект може да помогне много на държавата континент за справяне със сериозните проблеми с електрозахранването. "Koмпaĸтнитe ядpeни цeнтpaли биxa били идeaлнa oпция зa Aвcтpaлия, ĸъдeтo гoлeмитe paзcтoяния мeждy гpaдoвeтe yвeличaвaт paзxoдитe зa пpeнoc нa eлeĸтpoeнepгия", посочиха тогава от Rolls-Royce.

Турция е заинтересована от малките ядрени реактори на Rolls-Royce

Съседка на България е заинтересована от малките ядрени реактори на Rolls-Roys

Първите малко модулни реактори ще струват около $2 милиарда

В началото на тази година от Rolls-Royce заявиха, че компанията ще разработи и инсталира мини ядрен реактор най-късно до 2029 година. А в края на месец март стана ясно, че Турция има интерес към реакторите на компанията

Турската държавна компания EUAS International подписа Меморандум за сътрудничество с британската инженерна компания, като споразумението е за оценка на техническата, икономическата и правната приложимост на малките модулни ядрени реактори на компанията в южната ни съседка.

ЕС не може да постигне климатичните и индустриалните си цели без ядрена енергетика

ЕС не може да постигне климатичните и индустриалните си цели без ядрена енергетика

Не и преди да се постигне значителен напредък при извеждането на централите на твърдо гориво