Колко време продължава пътуването със самолет от испанската столица Мадрид до българската София? По разписание точно три часа. Не и за пътниците на Ryanair, избрали да летят миналия петък. Тяхното пътуване продължи повече от половин денонощие.

Какво се случва? По разписанието самолетът на ирландската авиокомпания трябва да излети в 20.05 часа на 7 юли. Полетът обаче се забавя с над три часа и напуска испанската столица чак в 23.41 часа. Изненадата за пътниците обаче тепърва предстои.

Вместо да кацне в София, машината е пренасочена към Варна. Вероятната причина: ремонтни дейности на столичното летище, които се извършват нощем. Така вместо да кацне в 23.41 часа, полет FR6410 пристига едва в 12.30 часа на следващия ден. Това създава огромни неудобства на пътниците, като един от тях описва ситуацията като "кошмар" пред "Нова телевизия".

Това не е единственият случай на забавен вечерен полет в последно време. Същата вечер полетът от Мадрид на конкурентната Wizz Air също каца с огромно закъснение - в 5.47 сутринта на следващия ден. Наскоро и вътрешен полет от Варна до София на националния превозвач "България ер" беше оставен да чака в морската столица цяла нощ, след като се забави с излитането вечерта и стана невъзможно да бъде обслужен на летище София.

Игра на терминали

Игра на терминали

Как летище София изравни таксите на двата терминала и даде предимство на Ryanair пред Wizzair

Така само за седмица два полета на различни авиокомпании пострадаха от промените на летище София. А какви са те? Вероятно причина за двата случая е ремонтът, който се провежда на летище София. "В момента летище София изгражда нова скоростна пътека за рулиране, която ще увеличи капацитета на пистата за излитане и кацане от 19 до 25 самолетодвижения на час", коментираха за Money.bg от столичния аеропорт.

От там посочват още, че няма "няма отменени или пренасочени полети по посочените причини (бел.ред. - ремонтът)". Но изпълнителният директор на "България ер" Янко Георгиев в интервю за "24 часа" посочва точно ремонтните дейности като причина за голямото закъснение на полета Варна-София. 

Тук е мястото да споменем, че увеличаването на капацитета на пистите не е единственият ремонт, който летище София провежда тази година. През март новото ръководство на аеропорта обяви поставянето на нови рентгенови гишета заради силно увеличения трафик през терминал 2.

Натовареността му се увеличи най-вече заради преместването на полетите на авиокомпания Ryanair от стария терминал 1. Това се случи в началото на годината, като стана повод за оплакване до Европейската комисия от страна на нискотарифния конкурент Wizz air, който беше оставен на стария терминал.

Преместването предизвика сериозно натоварване на терминал 2, особено в ранните сутрешни часове, когато излитат много полети. Ето защо ръководството на летището беше принудено постфактум да потърси решение на създалата се ситуация. Изглежда обаче, че облекчаването на трафика на летището минава през създаването на неудобства за част от пътниците.

Материалът е обновен на 11 юли в 16.47 след отговор на летище "София".