Милиардерът-премиер на Полша Андрей Бабиш и неговата амбиция да изгради нови ядрени реактори в Чехия нанасят тежък удар по акциите на CEZ AS още преди да бъде постигната каквото и да било сделка, пише Bloomberg.

Това е особено неприятно за инвеститорите в най-голямата публично търгувана енергийна компания в Източна Европа, които иначе би трябвало да се радват на поскъпването им заради ралито на цените на електроенергията. Но CEZ изостава от конкурентните си компании, защото политиците все още не могат да решат кой ще плати мултимилиардната сметка за новите реактори, които няма да бъдат печеливши дори и при днешните цени.

Продължилата дълго сага е пореден пример как ядрената енергетика - някога виждана като основна "чиста" алтернатива на изкопаемите горива - не може да набере инерция заради твърде високите разходи. Само преди седмица Hitachi Ltd. се отказа от проект във Великобритания заради огромната цена и въпреки щедрата оферта от правителството, което искаше да помогне с финансиране.

КЗК пак мисли по сделката за ЧЕЗ

КЗК пак мисли по сделката за ЧЕЗ

След като ВАС принуди регулатора да започне ново производство

Администрацията на Бабиш изпусна собствения си срок до края на 2018 г., до който трябваше да вземе решение как ще бъдат финансирани реакторите. Инвеститорите са нервни, защото Бабиш и някои от министрите му искат контролираната от държавата компания да плати сметката, въпреки предупрежденията на борда и акционерите, че подобен ход ще предизвика редица дела от инвеститорите, които притежават останалите 30 процента.

"Цената на акциите може да е много по-висока, ако политиците не тормозят постоянно инвеститорите с идеята", казва Мирослав Фрайер, анализатор в Komercni Banka AS, който препоръчва покупката на акциите и смята, че те ще поскъпнат с 14% спрямо сегашните им нива. "Вярваме, че накрая правителството няма да успее да накара CEZ да предприеме стъпка, която е равна на нарочно лошо управление. Шансовете са ниски, но залогът е огромен - и за някои инвеститори това е изнервящо", посочва още той.

Чешкото правителство отдавна обмисля замяната на старите съветски реактори с нови като ключови за енергийната сигурност на страната. Те ще помогнат и за намаляване на употребата на въглищни централи и ще намалят вредните емисии. Проблемът е, че въпреки скорошното рали цените на електроенергията са твърде ниски, за да направят подобна инвестиция печеливша без огромна държавна помощ. А политиците отказват такава.

Полша беше шампионът по растеж на Европа 30 години. Ще задържи ли успеха си?

Полша беше шампионът по растеж на Европа 30 години. Ще задържи ли успеха си?

Мнението на експерт от Световната банка

Сметките накараха компанията да спре търга за нови реактори през 2014 г. На фона на намаляващите цени на възобновяемите технологии, те се превръщат още по-добър вариант, който да замени въглищните централи. В същото време растящите цени за изграждането на реактори и ядрени централи вече спряха проекти във Финландия и Франция.

И все пак Бабиш твърди, че CEZ може да си позволи поне един реактор. Изчислява се, че цената му ще бъде поне $6,7 милиарда, или над половината от пазарната капитализация на компанията.

Миналата година тогавашният министър на търговията и индустрията предложи CEZ да намали дивидентите си, за да изплати проекта. Оттогава цената на акциите падна със 7% - въпреки че бенчмарковата цена на тока в Европа се покачи с около 20%. Electricite de France SA успя да се възползва и акциите ѝ поскъпнаха с над 15%, а на австрийската Verbung AG с 55% през същия период.