За възможната продажба на българския бизнес на чешкото електроразпределително дружество CEZ се заговори в началото на годината. В края на януари от кратко съобщение на компанията майка стана ясно, че ще бъде проучен интересът на пазара към дружеството, опериращо в България.

След това излязоха различни коментари относно възможния нов собственик на "ЧЕЗ България". Днес вече официално беше потвърдено, че групата на чешката корпорация започва преговори за продажбата на компанията с "избрани" инвеститори.

Ще продаде ли ЧЕЗ бизнеса си в България?

Ще продаде ли ЧЕЗ бизнеса си в България?

Интерес към активите на компанията има от български и чуждестранни компании

"След оценка на интереса на инвеститорите към българските активи CEZ Group реши да започне преговори с няколко избрани обекта, представили най-добри оферти", се казва в съобщението на дружеството.

От компанията майка обаче не посочват нито кои са въпросните инвеститори, нито на каква стойност са предлаганите от тях цени.

Кой може да е новият собственик?

Единственото ясно засега е, че най-големият бизнес в сектора в нашата страна скоро ще има нов собственик или собственици. За вероятността купувачите да са от България в интервю за Reuters намекна Павел Чирани, който е член на борда на директорите на фирмата.

Български инвеститори с интерес за покупката на ЧЕЗ

Български инвеститори с интерес за покупката на ЧЕЗ

Компанията все още не е обсъдила евентуалната продажба с новите управляващи

Преди провеждането на парламентарните избори у нас лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ако стане министър-председател, ще настоява държавата да изкупи акциите на енергийната фирма.

В началото на тази седмица ресорният министър Теменужка Петкова отрече да има такава възможност.

"На този етап България няма как да участва в процедура по откупуване на акциите на ЧЕЗ. Когато говорим за продажбата на ЧЕЗ трябва да са ясни няколко основни неща. ЧЕЗ е частно дружество", коментира тя пред журналисти, цитирана от агенция "Фокус".

Колко са активите на CEZ в България?

В нашата страна компанията управлява общо 5 дружества. Под нейната шапка са "ЧЕЗ България", която е 100% собственост на чешката CEZ, "ЧЕЗ Електро България", където тя държи 67% от акциите, "ЧЕЗ Резпределение България", "ЧЕЗ Трейд България" и "ЧЕЗ ИКТ България".

CEZ Group стъпи на пазара у нас през 2004 година, когато стана мажоритарен акционер в трите ЕРП-та, отговарящи за Западна България - "Електроразпределение Столично", "Електроразпределение София област" и "Електроразпределение Плевен". Сделката от тогава възлизаше на над 280 милиона лева.

Две години по-късно фирмата купи 100% от капитала на втората най-голяма топлоелектрическа централа в България - "ТЕЦ Варна".

Защо ЧЕЗ може да напусне българския пазар? Отговоря бивш шеф на дружеството

Защо ЧЕЗ може да напусне българския пазар? Отговоря бивш шеф на дружеството

Ето какво е мнението на бившия главния оперативен директор за страната Петр Баран

Финансовите отчети за дейността на компанията у нас за изминалата година показаха, че тя е генерирала най-големи приходи в сравнение с останалите ЕРП-та. В същото време обаче печалбата й е най-скромна.

През 2016 година приходите на "ЧЕЗ Електро България" са се свили със 129 милиона лева до 1,3 милиарда лева, като спадът се обяснява с намалението на цената на продаденото електричество. Печалбата на дружеството обаче се е свила 8 пъти до 668 милиона лева в сравнение с 2015 година.

От друга страна "ЧЕЗ Разпределение България" обаче има ръст на печалбата с 4 милиона лева до 27 милиона лева при скок на приходите с 39 милиона лева.