След вчерашното решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за спиране на сделката за придобиването на "ЧЕЗ България" от "Инерком" въпросът какво ще е бъдещето на електроразпределителното дружество отново е на дневен ред.

Процедурата по продажбата на компанията е в изходна позиция, като възможностите са фирмата на Гинка Върбакова да обжалва решението на регулатора пред Висшия административен съд (ВАС) или да се откаже от тази възможност и да се търси друг купувач.

КЗК спря сделката за ЧЕЗ
Обновена

КЗК спря сделката за ЧЕЗ

Комисията не даде разрешение на "Инерком" да закупи чешките активи в България

"Решението е правилно, защото е ненормално една компания от този размер да придобие стратегическа инфраструктура, която захранва с ток около три милиона граждани", заяви по въпроса енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на БНТ тази сутрин.

Въпреки това той призна, че това решение не е толкова юридически издържано и е възможно във ВАС, ако има обжалване, то да има падне.

"За мен от икономическа гледна точка меко казано решението издиша. Говори се за някаква вертикални евентуални ефекти, не знаем какво точно имат предвид", заяви от своя страна финансистът Владимир Каролев в "България сутрин" на "България On Air".

Той потвърди, че спирането на сделката е било очаквано заради напрежението, което се създаде след нейното обявяване. По мнението на Каролев е възможно сега Гинка Върбакова да се откаже от сделката и да не обжалва решението на КЗК.

По неговата оценка обаче спирането й поражда притеснение за дългосрочния ефект спрямо инвестициите у нас.

Що се отнася до енергийната сигурност, ресорният министър Теменужка Петкова успокои, че рискове за нея няма от забавянето на продажбата на ЕРП-то.

"Няма опасност за енергийната сигурност на страната ни заради спряната сделка за придобиване на ЧЕЗ от страна на "Инерком". До финализиране на сделката ЧЕЗ е собственик на активите и подлежи на контрол и санкции, ако не изпълнява ангажиментите си", обясни тя студиото на bTV.

На въпрос дали според нея посочените мотиви от КЗК са достатъчни за блокирането на концентрацията, Петкова заяви:

"От решението става ясно, че са поискани становища от различни институции. Едва ли КЗК се е произнесла с тези мотиви, без да разполага с необходимата информация и необходимите доказателства.".

Енергийният министър потвърди, че се познава с Гинка Върбакова, но отрече да е имала бизнес отношения със собственика на "Инерком".

"Да, познавам се с Гинка Върбакова, многократно съм го заявявала. Познавам се с нея, познавам се със семейството й. Не виждам някакъв проблем в това. В началото на цялата ситуация се чувахме по случая. Бизнес отношения обаче никога не сме имали", заяви тя.