Ръководителят на американския медиен холдинг Warner Bros. Discovery (WBD) Дейвид Заслав и изпълнителният директор на Paramount Global Боб Баркиш проведоха среща в Ню Йорк, по време на която обсъдиха възможно сливане на двете компании, пише Axios, позовавайки се на информирани източници.

Двете страните са обсъдили потенциалното сливане на стрийминг услугите Paramount+ и Max. Не е ясно дали WBD планира да купи Paramount Global или компанията-майка National Amusements Inc. - Според източника на изданието от Warner Bros обмислят и двата варианта. WBD вече поиска от банките да проучат потенциалната сделка.

AT&T обяви името на новия си стрийминг гигант - Warner Bros. Discovery

AT&T обяви името на новия си стрийминг гигант - Warner Bros. Discovery

Изпълнителният директор на Discovery Дейвид Жаслав ще застане начело на новото комбинирано предприятие

Сливането може да създаде компания за 40 милиарда долара на пазара на развлечения в САЩ, която би могла да се конкурира по-добре с Walt Disney Co. Освен това сделката може да предизвика нова вълна на консолидация в сектора.

Комбинацията на WBD с Paramount може да има значителни синергии, пише Axios. WBD ще може да използва международната си мрежа за популяризиране на франчайзите на Paramount, а детските филми и анимационни сериали на Paramount може да се окажат важен актив за дългосрочния растеж на стрийминг бизнеса на WBD.

Освен това при евентуално сливане новинарският канал CBS News може да бъде обединен със CNN, а същото ще очаква и спортните канали на двете компании.

Ръководителите на WBD и Paramount са уверени, че сделката ще получи одобрение от антитръстовите регулатори, въпреки провала на няколко големи сливания наскоро. По-специално WBD няма собствена мрежа за излъчване и филмите не се конкурират в тази област.

Max: Какво представлява суперплатформата за стрийминг на Warner Bros. Discovery

Max: Какво представлява суперплатформата за видео

Тя надгражда HBO Max с огромно количество съдържание

През април миналата година отделът WarnerMedia на AT&T и Discovery се сляха, за да станат Warner Bros Discovery, припомня Reuters. Портфолиото включва Discovery Channel, Warner Bros. Entertainment, CNN, HBO, Cartoon Network; стрийминг услуги Discovery+ и HBO Max; и франчайзи като "Батман" и "Хари Потър".

По-рано в сряда Bloomberg News съобщи, че Paramount преговаря за продажбата на своята мрежа Black Entertainment Television на ръководена от ръководството инвеститорска група.

Има и други съобщения за интерес към придобиването на Paramount, чиято пазарна капитализация е 10,5 милиарда долара и дългосрочен дълг от около 15,6 милиарда долара, пише Ройтерс.

Акциите на Warner Bros затвориха с около 6% спад в сряда, докато акциите на Paramount паднаха с около 2%.