Милиони служители в САЩ се върнаха на работа след блокирането и тежката рецесия, които застигнаха икономиката заради новия коронавирус. Но близо 13 милиона работници останаха без работа. Това е с около 7 милиона повече служители спрямо нивата преди пандемията, пише CNBC.

Сред тази група се появяват тревожни тенденции - нараства делът на хората, които губят работата си за постоянно, а не временно, като същевременно периодът става с по-дългосрочен характер и надхвърля 6 месеца. А всичко това носи силно негативни финансови ефекти за безработните и техните семейства. Според икономисти останалите безработни за по-дълго време хора биха си намерили нова работа по-трудно.

Рецесията засегна по-силно работниците с по-ниски заплати, които са и по-малко склонни да издържат на финансови сътресения. А това въздейства тежко върху общност като цяло, коментират експерти.

Пандемията увеличава разликата между бедни и богати в САЩ. И последствията ще са за цялата икономика

Пандемията увеличава разликата между бедни и богати в САЩ. И последствията ще са за цялата икономика

Възстановяването приема формата на буквата К

Масовата безработица в САЩ от месец април беше смятана за временно явление, което ще се възстанови бързо с отварянето на бизнеса. Почти 4 от 5 безработни служители - група, представляваща над 18 милиона души - са били "временно съкратени" в разгара на кризата. Оттогава до септември този брой е спаднал до около 4,6 милиона, или около 37% от безработните. А това е най-високата подобна стойност от началото на съвременното водене на статистика през 60-те години на миналия век.

В същото време обаче "постоянната" загуба на работа се увеличава. През септември броят на хората, загубили работата си за постоянно, е нараснал с 345 000 до 3,8 милиона служители, показват официални данни. Тази цифра надхвърля нивата преди пандемията с 2,5 милиона души. Точно тук е проблемът според икономистите - хора, които са били временно съкратени, са станали безработни за постоянно.

Повече от 800 000 души подадоха нови заявления за осигуряване за безработица миналата седмица. Приблизително седем месеца след началото на кризата тази цифра е значително по-висока от 188 000 служители, които са се регистрирали в бюрата по труда за същия период на миналата година.

Безработицата в САЩ остава висока

Безработицата в САЩ остава висока

Производството и потреблението също са надолу през август

Дългосрочна безработица

Дългосрочната безработица - за период над шест месеца - се е увеличила значително. Около 2,4 милиона американци са били безработни в продължение на 27 седмици или повече към месец септември, което е със 781 000 повече спрямо предходния месец.

Дългосрочната безработица последно се разраства по време на Голямата рецесия, като се движи около 40% от общото безработно население от края на 2009 година до 2013 година, показва доклад на Urban Institute. Досега това ниво не се е покачвало над 30% от Голямата депресия. В момента делът е около 19% и продължава да нараства.

По време на Голямата рецесия семейните доходи са паднали с 40% или повече за по-голямата част от дългосрочно безработните лица. Това прави по-вероятно семействата да не могат да плащат сметките си, да останат в дома си или да си позволят храна и лекарства. И всичко това идва като допълнение към нематериалните негативни ефекти - емоционални и психически ефекти. В края на 2011 година 63% от тези служители съобщават, че са пропуснали посещения при зъболекари, а 56% са отложили нуждата от други здравни грижи. При работещите на пълен работен ден тези числа са два пъти по-ниски.

Като основен проблем се очертава и това, че точно тези служители са с по-ниски доходи, поради което не заделят и спестявания.

Въпреки негативните ефекти, в САЩ ще продължат да плащат на хората, за да стоят безработни

Въпреки негативните ефекти, в САЩ ще продължат да плащат на хората, за да стоят безработни

Допълнителната помощ възлиза на 400 долара седмично вместо на 600 долара