Последните данни на Агенцията по заетостта (АЗ) показват, че към края на август броят на безработните в страната е достигнал 245 774 души или 7,5% от икономически активното население в трудоспособна възраст, което означава, че спрямо август 2019 г. техният брой е със 73,1 хил. по-голям. Все пак на месечна основа се наблюдава понижение на абсолютното число на безработните у нас, като то се свива с 12,7 хиляди души.

Според данните, през август новорегистрираните безработни са малко над 24 хил. души (тук не се включват отпадналите от пазара на труда, които не са се регистрирали като безработни), а започналите работа безработни - 23,5 хил. души, като 76,7% от тях са били назначени в реалната икономика. Разбивката на данните показва, че най-много през миналия месец са се търсили учители, машинни оператори, служители за преработващата, машиностроителната, хранителната и добивната промишленост, социални работници и други.

Относително малък дял от новоназначените на работа е следствие от програмите за заетост и оперативните програми - под 5,5 хил. души, става ясно от АЗ.

Безработицата тръгва надолу, но е рано да обявяваме победа

Безработицата тръгва надолу, но е рано да обявяваме победа

Анализ на ИПИ

Прави впечатление, че заявените свободни работни места, освен в преработващата промишленост и образованието, които държат над 40% от всички свободни позиции през август, се наблюдава в хотелиерството и ресторантьорството. Отрасълът е и на второ място по новоназначени на работа, отстъпвайки пред преработващата промишленост (20,2 срещу 14,1% от новоназначените). Сред вероятните причини е не само отварянето на икономиката, но действащата мярка 60/40, мерките за стимулиране на туризма и понижаването на ДДС за ресторантьорския отрасъл.

Пикът от почти 300 хил. безработни беше достигнат в България през първата половина на май - месец след обявяването на мярката 60/40, като безработицата започна да се свива от тази пикова стойност още преди икономиката да бъде "размразена", което се случи на 1 юни.

Ако броят на безработните продължи да се понижава със сегашния си темп, равнището от преди кризата ще бъде достигнато към зимата, изтъкнаха в скорошен анализ от Института за пазарна икономика. Последните данни за август също изглеждат относително положителни, тъй като се наблюдава понижение от над 12 хил. души.

 Нивото на безработицата у нас може да достигне 9-10% през есента

Нивото на безработицата у нас може да достигне 9-10% през есента

През последните седмици броят на безработните у нас отново расте

Тук обаче идват неизвестните, произлизащи най-вече от политическата несигурност. Не е ясно каква част от служителите ще останат на работа след изтичане на мярката 60/40. Същевременно ефектите от изключително слабия туристически сезон тепърва ще стават видни, като не може да се разчита, че заетостта, създадена от него, ще се запази трайно.

Не е ясно и какво ще се случи зимата, тъй като страните отново може да затворят границите си в контекста на идващия грипен сезон. Ако това се случи, туристическите дестинации в България може да се окажат тотално опустошени.

От друга страна, засега учебната година започна присъствено, при спазване на противоепидемиологични мерки. Но при нова вълна на болни, Министерството на образованието може да се поддаде на натиска да върне учениците по домовете им, в който случай не е ясно дали работещите в системата ще бъдат запазени без съкращения. Подобно нещо може да се случи и в други отрасли, които вече преминаха през затваряне по време на първото (засега) извънредно положение.

Най-лошото за безработицата в Европа предстои. И вероятно ще стане ясно през септември

Най-лошото за безработицата в Европа предстои. И вероятно ще стане ясно през септември

Когато схемите за заетостта приключат, е малко вероятно приказката да продължи, предупреждават икономисти

Така всъщност през зимата безработицата вместо да се понижи, може да се увеличи отново - сценарий, който предвиди pъĸoвoдитeлят нa Haциoнaлния цeнтъp зa oцeнĸa нa ĸoмпeтeнциитe ĸъм Бългapcĸa cтoпaнcĸa ĸaмapa Томчо Томов в средата на август.

В края на август от най-голямата компания за наемане на кадри - Adecco Group предвидиха, че през есента ще се наблюдава втора вълна на съкращения в Европейския съюз. ""Πpeз ceптeмвpи тe щe cлeдят ĸaĸ въpвят пopъчĸитe. Oчaĸвaмe нapacтвaнe нa бeзpaбoтицaтa, зaщoтo индycтpиитe ca cтpyĸтypнo зaceгнaти", каза преди по-малко от месец главният ѝ изпълнителен директор Алън Дехейз. Ако неговата прогноза се сбъдне, българските фирми може също да се присъединят към тенденцията, тъй като потреблението на основния експортен пазар на страната ни - Европа, вероятно ще се свие.

Как държавата простреля пазара на труда в България

Как държавата простреля пазара на труда в България

Негативите от политиките тепърва предстои да се видят

Както съм писал и другаде, един от основните проблеми на настоящата криза по отношение на заетостта е, че докато при другите рецесии тя се е понижавала заради фалитите на нерентабилните бизнеси, сега тя се дължи на произволното затваряне на икономиката от страна на държавата - т.е. структурно причината за нея е различна. Това означава обаче, че и много здрави компании бяха принудени да съкращават, т.е. не можем да очакваме, че безработицата ще се стопи както и се е появила - с правителствено решение.

Така че не бива да гледаме едностранчиво само (засега) положителните данни, които идват от институции като АЗ, тъй като днес безработицата не е такава, каквато беше, а и политическият риск остава изключително висок.