Шест месеца след войната в Украйна, най-санкционираната страна в света - Русия, сякаш все още успешно успява да сърфира в приливната вълна от западни санкции, насочени към потапяне на нейната икономика.

Такъв е случаят поне засега, като се очаква пълното въздействие на санкциите и техните "движещи се цели" да бъде усетено от Москва през следващите месеци, пише Daily Sabah. Засега обаче мнозина си задават този въпрос: доколко е устойчива всъщност руската икономика?

Ето малко факти. Руската централна банка прогнозира свиването на руската икономика да е между 4%-6% през 2022 година, което е разлика от предвоенната й прогноза за 3%. Цифрата обаче е много по-добра в сравнение с прогнозата за свиване от 8%-10% тази година.

Как Западът не успя да изолира Русия

Как Западът не успя да изолира Русия

"Зад кулисите" на сделката за украинската пшеница

Огромното намаление на лихвените проценти на централната банка е друг ясен индикатор, че рецесията се очаква да бъде много по-плитка от доскорошните опасения.

Русия намали основния си лихвен процент със 150 базисни пункта до 8%, доста над пазарните прогнози за намаление от 50 базисни пункта, тласкайки лихвените проценти под нивото отпреди войната, за да стимулира вътрешното търсене.

Икономически спад

"Постъпващите данни показват, че икономическият спад ще бъде по-продължителен във времето, но вероятно не много дълбок", заяви пред репортери в Москва Елвира Набулина - управител на Руската централна банка.

Банката очаква икономиката в страната да се върне към растеж до 2024 година. През юни годишната инфлация в Русия намаля до 15,9% - от 17,1% през май, изглежда в съответствие с последната оценка на централната банка за годишен темп на инфлация от 12%-15% през 2022 година - ревизия надолу спрямо прогнозата от април за 18%- 23%.

Икономика на войната: болка за Европа днес, болка за Русия утре

Икономика на войната: болка за Европа днес, болка за Русия утре

Продължаващата война в Украйна води след себе си "буря от бествия", както за Европа, така и за почти целия свят

Икономиката очевидно е подкрепена от фискални стимули и растящата цена на газа и петрола, което й помогна да устои на въздействието на санкциите. Русия реализира огромен излишък по текущата сметка поради забраните за внос, ускорявайки дедоларизацията на нейната икономика и стимулирайки поскъпването на рублата.

Индексът на потребителското доверие обаче се срина с 31% през второто тримесечие на годината и това е най-ниската точка от 2014 година.

Руският автомобилен сектор също понесе голям удар от забраната за внос, като продажбите на нови автомобили се понижиха с 82% на годишна база до 27 761 единици бройки юни.

"Не е близо до колапс"

Докато санкциите определено навредиха на руската икономика, щетите явно не са достатъчно сериозни, за да обмисли Москва оттеглянето на войските си от Украйна, камо ли пък да се тревожи за възможен икономически колапс, смята Керим Джан Кавакли - академик от университета Бокони в Италия.

"Не вярвам, че руската икономика е близо до колапс", заяви той той пред Anadolu Agency.

Според експертът Русия продължава да печели пари от международна търговия, тъй като големи икономики като Китай, Индия и Саудитска Арабия не се присъединиха към натиска на Запада чрез санкции.

"Русия е в състояние да намери нови купувачи за своя нефт и газ и покачването на цените на петрола й помогна допълнително. Руската федерация продължава да печели пари от търговията", подчертава академикът.

Въпреки това, много макроикономисти и политически анализатори вярват, че западните санкции може да имат по-голямо въздействие в средносрочен и дългосрочен план, тъй като Русия е изключена от глобалните производствени вериги и се оказва неспособна да доставя високотехнологични стоки от други страни.

Това означава, че в бъдеще руски компании като "Газпром" може да се сблъскат с трудности при подмяната на своите машини или производството на високотехнологични продукти. Друг фактор е, че със сигурност се задават още санкции срещу Москва.

Германия - един от най-големите купувачи на руски въглища, се ангажира да прекрати вноса им до 1 август. Ще прекрати и вноса на руски петрол до 31 декември.

Заедно с Великобритания, Европейският съюз трябва постепенно да спре да купува руски петрол, внасян по море, до края на 2022 година.

Миналия месец страните от Г-7 обявиха планове да забранят вноса на руско злато - основен износ, който носи десетки милиарди долари за Москва. ЕС ще последва примера. А със своите оценени 331 тона през 2020 година Русия се класира на второ място по отношение на световното производство на злато, което представлява 9% от общия световен добив.

"Икономиката ан Русия претърпя много щети и тепърва ще страда, но режимът на Владимир Путин може и да остане на власт, прехвърляйкия икономическата болка върху обикновените хора", коментира Кавакли.

С други думи, ако благосъстоянието на обикновените руснаци спадне с 20%, руският елит, който има по-голямо значение за политическото оцеляване на Путин, може да пострада много по-малко от тези 20%.

В условията на санкции - кой купува злато от Русия, и то в рубли

В условията на санкции - кой купува злато от Русия, и то в рубли

Търговията е с отстъпка в цената