Хиляди магазини са отворени отново в Австрия. Страната се стреми да облекчи ограниченията, въведени за ограничаване на разпространението от коронавируса, пише CNN.

Градински центрове, магазини за домашни потреби и малки магазини могат да се отварят, но със строги правила за социално дистанциране.

Австрия беше една от първите европейски държави, които последваха Италия при налагането на строги мерки за блокиране преди около месец, а правителството твърди, че е успяло да изравни кривата на новите инфекции.

300 хиляди души се връщат на работа в една от най-тежко засегнатите страни в Европа

300 хиляди души се връщат на работа в една от най-тежко засегнатите страни в Европа

Неправителствени организации определиха това като “безотговорно и безрасъдно”

Миналата седмица канцлерът Себастиан Курц разкри плановете за постепенно премахване на ограниченията.

Курц каза, че иска да "излезе от тази криза възможно най-бързо и да се бори за всяко работно място в Австрия".От вторник ще могат да се отворят отново магазини под 400 кв.м., и градинските центрове в страната.

В Италия, където беше огнището на вируса, само на ограничен брой магазини и предприятия е разрешено да се отворят отново.Но някои от най-тежко засегнатите региони, като Ломбардия, са решили да запазят досегашните мерки за по-дълго.

Австрия започва да отваря отново магазини през следващата седмица

Австрия започва да отваря отново магазини през следващата седмица

Но носенето на маски ще е задължително

След пет седмици блокиране, книжарници, магазини за канцеларски материали и дрехи за бебета и малки деца, могат да отворят отново, но със строги правила относно броя на клиентите и хигиената на помещението.

Какво правят другите държави в Европа?

Испания разреши на някои предприятия да се върнат на работа, а в Дания се отварят училищата. Полша заяви, че постепенно ще премахне ограниченията за икономиката си от неделя, вероятно ще започне с магазините.

Френският президент Еманюел Макрон обаче удължи блокирането с още четири седмици до 11 май. Наскоро той каза, че настоящите ограничения са забавили вируса, но не са го победили.

Ръководителят на германския институт за обществено здраве Робърт Кох заяви, че макар да е имало забавяне на заразата, е твърде рано да се говори за ясна тенденция.

Световната здравна организация предупреди, че е твърде рано да се премахнат ограниченията. Генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейес предупреди, че твърде бързо облекчаване на мерките "може да доведе до смъртоносно възобновяване".

В Австрия продължава да бъде задължително хората да носят маска в супермаркети и аптеки. "Опитът в държави, които са се справили добре, ни научи, че трябва да се движим постепенно напред", каза министърът на икономиката Маргарете Шрамбьок пред австрийската телевизия.