Софтуерният бизнес допринася за 10% от износа на България. Секторът ще продължи да расте, но има един важен проблем пред него. Така Людмил Стойчев от CBN Pannoff обобщи ситуацията в една от най-бързо развиващите се индустрии у нас.

"През последните години наблюдаваме абсолютен бум на ИТ сектора в страната", коментира той в интервю за BloombergTV България.

По неговите думи значителният ръст на индустрията ще се запази в следващите поне 3 години.

"Проблеми обаче има. Въпреки все повечето обучавани по тези специалности в университетите, както и в частните школи, броят на наетите в сектора спада", обяснява от своя страна създателят на X8Academy Филип Янков.

"Привидно има повече интерес, но цифрите не говорят това", допълва експертът.

Приходите на ИТ индустрията ще надхвърлят 15% от икономиката през 2018-а

Приходите на ИТ индустрията ще надхвърлят 15% от икономиката през 2018-а

Това прогнозират експерти

Преди време Людмил Стойчев прогнозира, че през следващата година растежът на растежът на приходите на индустрията у нас ще продължат да растат, като техният размер може да надхвърли 15 на сто.

"Докато през 2015 година приходите на индустрията са били 12,5% от БВП, то през 2018 година прогнозираме, че тази цифра ще надхвърли 15%", заяви тогава той.

Според изчисленията за миналата година оборотът на информационните и комуникационните технологии е достигнал 10 милиарда лева, като той е акумулиран от над 14 хиляди компании.

Експертите оценяват, че в индустрията са заети 100 хиляди души, а по думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова само в София в ИТ фирми работят 25 хиляди души.