С привличането на редица чуждестранни инвеститори и отварянето на нови производства малко по малко Пловдив се обособи като един от най-важните икономически центрове в страната.

За това говори фактът, че през 2016 година областта около Града под тепетата е отчела 10% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението. През същата година заплатите там са нараснали с 9%, а през 2017 година доходите отчитат значително увеличение от 16%, изчисляват от Института за пазарна икономика (ИПИ) в изданието на изследването "Регионални профили: Показатели за развитие" за 2018 година.

В анализа област Пловдив е посочен като "регионален тигър", който успява да изпревари по растеж редица други регионални центрове.

"Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Пловдив продължава да нараства и през 2016 година и остава шестият най-висок в страната. Нещо повече - ръстът му изпреварва средния за страната, въпреки относително високата база. Бързият ръст е съпроводен и със сравнително голямо увеличение на заплатите и доходите в областта", посочват от ИПИ.

Доходите на заетите в Пловдив растат по-бързо от тези на работещите в София

Доходите на заетите в този град растат по-бързо от тези на работещите в София

В общо 7 области у нас увеличението на доходите за година е над 10%, показват данни от изследване

През 2016 година Пловдив е на шесто място в страната и по размер на брутната годишна заплата - 9911 лева. "Доходът на лице от домакинството в област Пловдив за първи път през 2017 година превишава 5000 лева, въпреки че остава по-нисък от средния в страната", се посочва още в доклада.

В документа се допълва, че след забавяне на икономическата активност в областта през 2017 година тя отчита стабилен растеж от 74% при 71% за страната. "Този ръст е съпроводен едновременно от изстрелване на заетостта до рекордни нива и значително намаление на безработицата", обясняват експертите.

Столицата привлича тройно по-високи чуждестранни инвестиции

София остава областта, която изпреварва останалите в страната по доходи и стандарт на живот. Междувременно чуждестранните инвестиции в София са тройно по-високи в сравнение с тези на национално ниво.

"През 2016 година брутният вътрешен продукт продължава да нараства и достига 28 465 лева на човек от населението при 13 206 лева на човек в страната. Заплатите и доходите на домакинствата също нарастват и остават най-високите в страната", сочат изчисленията в документа.

"През 2016 година средната брутна годишна работна заплата достига 15 658 лева при 11 379 лева средна заплата в страната при един и същи ръст от 8% спрямо нивата от предходната година", допълват от ИПИ.

В Пловдив се създават повече работни места, отколкото в цяла Северна България

В Пловдив се създават повече работни места, отколкото в цяла Северна България

Расте ножицата между бедни и богати области

За пета поредна година през 2016 година се увеличава броят на предприятията в столицата до 88 на 1000 души от населението при 57 на 1000 души в страната. "Чуждите инвестиции пък са тройно по-високи - 9 226 евро на човек при 3 310 евро на човек в страната към края на 2016 година", се казва още в документа.

Как се справят останалите области в страната?

Експертите от ИПИ отчитат, че въпреки осезаемия растеж на икономиката за периода между 2016 и 2017 година все още съществуват големи разлики между отделните региони и области в страната. Така някои области отчитат "видимо изпреварващи темпове на растеж" в сравнение с други.

Освен столицата и Пловдив сред другите места с относително висок ръст на БВП на човек през 2016 година са още Бургас и Стара Загора, както и Перник, Ловеч, Търговище, Разград и Габрово.

Растежът на доходите и потреблението доведоха до подобрение в почти всички области на основния показател за абсолютна бедност - делът на хората, живеещи в материални лишения.

30 000 служители и €1.5 милиарда инвестиции: Историята на "Тракия икономическа зона"

30 000 служители и €1.5 милиарда инвестиции: Историята на "Тракия икономическа зона"

Основателят на клъстъра инж. Пламен Панчев пред Money.bg

"Добрият икономически растеж вървеше ръка за ръка със силен пазар на труда в повечето области. Нещо повече - 2017 година отбеляза рекордни коефициенти на заетост сред най активното население, това на 15-64 г., в болшинството области. Заетостта е около 70% от населението на 15-64 г. средно за страната, като в най-силните икономически центрове - областите София, Пловдив и Стара Загора вече надхвърля 70%", се казва в документа.

От ИПИ отчитат, че безработицата в повечето области в страната доближава исторически ниските нива от 2008 година. Разликата обаче е сериозна между Северна и Южна България, като повечето места със значително по-висока безработица са в северната част на страната. Над 10 на сто остава тя във Видин, Враца, Плевен, Силистра, Търговище, Шумен. Изключенията в Южна България са областите Сливен и Смолян.