Китайските здравни власти проучват възможността за финансови стимули за насърчаване на раждаемостта, след като десетилетния контрол върху раждаемостта предизвика намаляване на работната сила в страната, съобщават китайски медии, цитирани от Bloomberg.

Националната комисия по здравеопазване в Китай организира екип от експерти, натоварен със задача да проучи използването на данъчни облекчения и други стимули, които да намалят на разходите за отглеждане на дете.

Най-голямата спирачка пред ръста на втората икономика? Бебетата

Най-голямата спирачка пред ръста на втората икономика? Бебетата

Страната, която забрани раждането на повече от едно дете, сега трябва да се промени изцяло, но това е трудна задача

Изследването ще направи оценка на ефекта от възнаграждаването на семействата спрямо броя на децата, които имат.

Изследването е поредният знак, че китайските политици вярват, че са необходими по-решителни действия за обезвреждане на демографска бомба с времето, почти 3 години след като позволиха на всички семейства да имат по 2 деца вместо по едно.

Китай премахва една от най-големите пречки пред растежа си

Втората икономика премахва една от най-големите пречки пред растежа си

Населението на Поднебесната империя застарява прогресивно, натежавайки над икономиката

Bloomberg News съобщи през май, че Китай планира да премахне всички ограничения за броя на децата, които едно семейство може да има, за да намали темпото на застаряване на страната и да премахне този източник на международна критика.

Това ще бъде от полза и за бизнеса на компаниите, произвеждащи детски дрехи и аксесоари. Новината за стимулите за раждаемост очаквано предизвика скок на акциите им.

Нова дългова бомба заплашва Китай

Нова дългова бомба заплашва Китай

В пенсионната система се отваря все по-голяма дупка, властите трябва да действат

Броят на ражданията в Китай е спаднал с 3.5% до 17.2 млн. за миналата година, според официалната статистика. Много родители са загрижени за разходите за отглеждане на допълнителни деца в едно общество, което е свикнало да фокусира семейните ресурси върху едно.

Застаряващото китайско общество ще има сериозни последици за страната и за света, повишавайки разходите за пенсии и здравеопазване и задълбочавайки дефицита на квалифицирани кадри на пазара на труда. Китайските власти очакват около 1/4 от населението да бъде на 60 или повече години до 2030 г., спрямо 13% през 2010 г.