Печалбите на китайските индустриални предприятия продължават да бележат двуцифрени спадове през първите 5 месеца на годината на фона на намаляло търсене и очаквания за подкрепа от страна на правителството, съобщава "Ройтерс".

Детайли: Сривът на печалбата е 18,8% на годишна база и идва след 20,6% свиване за периода януари - април в сравнение с 2022 г. Това бавно възстановяване показва, че икономиката на страната губи темпо на много фронтове, отбелязва агенцията.

3 гиганта, които се опитват да преместят веригите за доставки извън Китай

3 гиганта, които се опитват да преместят веригите за доставки извън Китай

След три години стриктни блокирания по времето на COVID-19 инвеститорите започнаха да преоценяват геополитическите рискове

Данните на китайската статистика показват, че при чуждестранните компании печалбата намалява с 13,6%, докато местните частни фирми понасят по-тежък удар - 21,3%.

От общо 41 важни индустриални сектора, за които се събират данни, спад се наблюдава в 24. Най-сериозен е в сферата на въглищата, петрола и горивата - 92,8%.

Още нещо: Неприятните данни съдържат още един тревожен аспект: младежката безработица е на много високи нива - 20,6%. Разминаването между университетите и бизнеса създава пренасищане на кадри в едни сфери и недостиг - в други.

Китай праща 300 000 млади безработни на село

Китай праща 300 000 млади безработни на село

Все по-голям е броят на тези, които нито учат, нито работят

Какво следва: S&P Global, Goldman Sachs и други агенции в последно време ревизираха прогнозите си за растежа на Китай. Според много икономисти управляващите ще трябва да приемат допълнителни мерки за подкрепа, с които да стабилизират икономиката.

Така Пекин вече направи конкретни стъпки за облекчаване на кредитирането и намаляване на данъчното бреме. Премиерът Ли Цян обяви по време на икономически форум, че очаква по-силен растеж през втората четвърт и постигане на целта за 2023 г. от средна стойност около 5%.