Около 40% от работодателите у нас очакват да наемат нови служители през следващата година, а повече от 60 на сто от тях планират да увеличат възнагражденията на персонала си. Това показва анкета на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) за очакванията на частния сектор за растежа на икономиката и за развитието на бизнеса през 2019 година.

Прогнозите остават оптимистични, но все пак са по-консервативни от предходната година, когато 45 на сто от работодателите посочиха, че планират да разкрият нови работни места.

За сметка на това се увеличава делът на фирмите, които планират да намалят броя на служителите си. 9 на сто от компаниите очакват такава стъпка през 2019 година при 5 на сто през миналата година.

Също така 2% от анкетираните очакват през следващата година да намалят заплатите на служителите си за сметка на 0% през предходната.

Според данните около 40 на сто са и мениджърите, които имат намерение да увеличат инвестициите в бизнеса си, но в същото време 28 на сто от тях планират да намалят тези вложения. За 2018 година тези прогнози бяха респективно 46 на сто срещу 18 на сто.

"Въпреки оптимистичните очаквания за 2019 година, трябва да отбележим, че година по-рано българските предприемачи са били значително по-големи оптимисти по отношение на развитието на бизнеса им. Охлаждане в нагласите на предприемачите се наблюдава основно за очакваните финансови резултати, които могат да постигнат, инвестиции, които биха направили и увеличението на възнагражденията в компаниите им", посочват от АИКБ.

55% от работодателите, включили се в анкетата, очакват продажбите на предприятията им да нараснат, а 32 на сто - запазване на нивата от настоящата година.

Също така за следващата година 47% смятат, че ще увеличат печалбата си, докато 36% са заявили, че ще достигнат размера, реализиран през 2018 година.

"АИКБ очаква през 2019 година брутния вътрешен продукт на България да постигне ръст в размер на 3,8%, а общите разходи на работодателите за един отработен час на наетите лица в страната да нараснат с 8,4%", се казва още документа.